Hrvati
EPA/Martin Divisek
Hrvati

EPA/Martin Divisek

Hrvati, Foto: EPA/Martin Divisek

Hrvatski rečnik svakim danom je sve bogatiji novim umotvorinama. Naša nesuđena braća do sada su se pokazali kao jako maštoviti u izmišljanju novih reči, ali njihova najnovija kreacija prevazilazi sve dosadašnje.

Pročitajte još:

Poznato je da je u vreme devedesetih godina, za vreme vlasti Franja Tuđmana, ovca nazivana "okolokućno blatobrnjalo", pas je bio "okolokućno lajalo", dok se za kravu govorilo "muknjača".

Kreativnost im je uvek bila na zavodnom nivou, tu polemike nema, šteta je samo što je njihov "jezik" usled svih tih novih kovanica umesto da se obogaćuje, otišao u drugu krajnost i doveo do toga da pomalo smešno zvuči.

Jezik je živa materija i stalno se razvija, nadopunjuje, menja, ali Hrvati zaista ne govore kao što su govorili pre 90-tih godina.

Čitav niz novih reči je uveden u svakodnevnu upotrebu (uporabu) kao npr. brzojav, zaleđe, gospodarstvo, neubrojivost, preslika, u privitku...

Pročitajte i ovo:

Međutim, verujemo da ćete se složiti, imamo pobednika!

Da li ste nekada probali juhu (supu) od PIZDICA?! 

Prevedeno na srpski u pitanju su dagnje!

Pizdice

Printscreen

Pizdice, Foto: Printscreen

 

 

Komentari (5)

Magelans

25.01.2019 12:23

Za informaciju, "pizdice" su dagnje ili mušule a tako su se lokalno u Dalmaciji oduvek nazivale.

Duca

25.01.2019 12:24

To nije nova reč, jer su se u Dalmaciji dagnje oduvek tako zvale.

keja

25.01.2019 13:14

Hrvati ne žele govoriti srpski da ih cijeli svijet razumije...

Splićo

25.01.2019 15:53

Ništa od nabrojenog, osim onih "okolokućnih" šala na početku, koje su samo šale i ništa više, nije izmišljeno 90-ih, već je postojalo oduvijek. Gospodarstvo je stara hrvatska riječ. Pizdice su izraz koji su u Dalmaciji znali i koristili i moji djedovi i bake. Hrvatski i srpski nikada nisu bili identični, ali su bili jako bliski, osobito u razgovornom jeziku. Međutim, tehnološki pojmovi, pojmovi u pravu, medicini i općenito znanosti i slično bili su oduvijek drugačiji.

neraa

25.01.2019 19:38

pidače, mušule, pizdice su stari dalmatinski nazivi za dagnje