deca, igračke, dečak i devojčica
shutterstock
deca, igračke, dečak i devojčica

shutterstock

deca, igračke, dečak i devojčica, Foto: shutterstock

 

Advokatica ovog para, Sanja Bezbradica Jelavić, stoji iza tog presedana, a njena tužba dokazala je kako je odbijenica Centra za socijalnu pomoć donesena mimo nacionalnih propisa te Konvencije o ljudskim pravima.

 

Odlukom Upravnog suda u Zagrebu poništene su odbijenice za roditeljstvo Centra za socijalnu pomoć Zagreb i Ministarstva demografije Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću, istospolnom bračnom paru. U praksi to znači da ovaj istospolni bračni par na temelju sudske odluke ima pravo da nastavi s procedurom dobijanja licence za roditeljstvo. Veliki je to presedan koji jasno ukazuje kako u Hrvatskoj pravno istospolni parovi imaju pravo biti roditelji, a na temelju kojega će zasigurno njih veliki broj to pravo i zatražiti. Mnogi istospolni parovi, naime, dosad su odustali upravo zbog dugotrajne procedure i Zakona o usvajanju od ovog postupka. Kako će reći Ivan Zidarević, prijatelj para koji je dobio navedenu presudu, oni su bili uporni i Sud je doneo pravu odluku.

 

- Išlo se na to da će mnogi ljudi odustati, a tako je i bilo i zato je ovo jako dobro jer smo podneli predlog za promenu zakona o usvajanju. Parovi su odustajali baš zbog procedure, a mnogi su otišli u inostranstvo kako bi usvojili dete.  Ivo i Mladen su zaista napravili presedan za čitavo društvo - komentira Zidarević.