Pucnjava Gorg Dermanović Novi Beograd mesto zločina
Alo!/Vladimir Marković
Pucnjava Gorg Dermanović Novi Beograd mesto zločina

Alo!/Vladimir Marković

Mesto zločina, ILUSTRACIJA Foto: Alo!/Vladimir Marković
  • * Počinilac (60) bio dugogdišnji korisnik usluga Centra za socijalni rad
  • * Ima živog oca (95), potresenog ružnim vestima
  • * Čuvari Centara za socijalni rad u Hrvatskoj nemaju pravo da nose oružje

 

Hrvatska policija uhapsila je Andriju Drežnjaka (60) u napuštenoj štali u okolini Đakova, pod sumnjom da je danas ubio socijalnu radnicu Blaženku P. (50) i teško ranio Ivana P. (35) hicima iz pištolja.

Još se ne zna u kakvom je stanju ubica, ali je odmah nakon hapšenja smešten u policijski kombi i u toku je njegov transport u Policijsku stanicu Đakovo.

Pročitajte još:

Podsetimo, danas oko 12.15 časova u Centru za socijalnu pomoć Đakovo odjeknuli su hici kada je, kako se sumnja, Drežnjak, koji je bio dugogodišnji korisnik usluga Centra, zapucao pogodivši dvoje radnika. Blaženka je preminula na licu mesta, a njen kolega je teže povređen.

Ubijena Blaženka P. bila je socijalni radnik zadužen za Drežnjaka, a, kako kažu njene kolege, ona je bila jedina osoba koja je iskreno i brižno brinula o njemu i njegovim pravima. S druge strane, za njega su njegovi sugrađani, od kojih ga neki poznaju "ceo život", kazali da je izuzetno problematična, nasilna i nestabilna osoba, ali šta je prethodilo pucnjavi još nije pozanto.

- Došao sam da predam neke papire - navodno je Drežnjak rekao čuvaru na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi đakovački Centar za socijalnu pomoć.

Reč je o suterenskom prostoru Doma za starije i nemoćne osobe u Đakovu, u kojem je CZSS bio u najmu. Čuvar je pustio Drežnjaka ne sluteći šta se sprema. On je, naime, prema rečima Šimuna Buzova, člana uprave firme zadužene za bezbednost đakovačkog Centra, tamo dolazio gotovo svakodnevno, ponekad i više puta tokom dana. Bila mu je oduzeta poslovna sposobnost, lečen je na psihijatriji, a ubijeni socijalni radnik mu je dodeljena po službenoj dužnosti kao staratelj.

Nakon što ga je radnik obezbeđenja pustio, Drežnjak je navodno krenuo dobro znanim putem - skrenuo je levo u hodnik i došao do treće kancelarije. Ušao je i unutra zatekao svog socijalnog radnika. Nije poznato da li joj se i kako obratio, pa ni da li su uopšte imali nekakav razgovor.

Motiv bi, navodno, moglo da bude njegovo nezadovoljstvo visinom socijalne pomoći koju je primao. Poznato je da je nesrećnu socijalnu radnicu usmrtio hicima iz pištolja, a onda je nakon izlaska iz kancelarije hice ispalio i u 35-godišnjeg pravnika Ivana P. čija se kancelarija nalazi nasuprot Blaženkine i koji je, kad je čuo šta se događa, izašao u hodnik.

Drežnjak je potom protrčao i istrčao iz zgrade dok je pripadnik obezbeđenja otišao da pomogne upucanim radnicima. Inače, obezbeđenje u centrima za socijalnu pomoć u Hrvatskoj, uprkos dugogodišnjem insistiranju, nemaju pravo da nose oružje, a ne postoje ni bilo koji drugi elementi zaštite, poput detektora metala ili alarma.

Ubica se nakon izlaska iz zgrade popeo stepenicama koje vode prema parkingu đakovačkog Doma zdravlja, usput odbacivši crnu torbicu u kojoj je verovatno uneo pištolj, seo je na bicikl kojim se dovezao do centra i pobegao.

Policija je pokrenula potragu, gradom su kružila policijska vozila, a u njima policajci s dugim cevima. Policija je bila i ispred kuće njegovog 95-godišnjeg oca koji je, prema saznanjima "Jutarnjeg lista", izuzetno pogođen činom svog sina, a policija je posmatrala i kuću njegove bivše partnerke i dece.

Ubrzo nakon što se ubistvo dogodilo, Đakovom je išla informacija da je osumnjičeni spominjao i gradsku upravu, odnosno gradonačelnika.

- Osumnjičeni je godinama bio i korisnik pomoći Grada Đakova. Pretpostavka je da nije mogao da shvati koja su mu prava - rekla je Sanja Rogoz Šola, predsednik Upravnog veća đakovačkog centra, koja je godinama vodila Kancelariju za socijalnu pomoć.

Građani osumnjičenog opisuju kao nestabilnog, "kratkog fitilja", čoveka s kojim se "ne treba igrati".

- Uvek gleda kako da se s nekim zakači, potuče, zna njega veoma dobro i policija koja je zbog njega nebrojano mnogo puta morala da interveniše - kazao je Đakovčanin Andrija N.

BONUS VIDEO: Ušli smo u prostoriju užasa u kojoj je Nemanja ubio majku! Udario je u glavu i ostavio da iskrvari u krevetu! Ovo je kuća gde se dogodio KRVAVI PIR!