Franjo Tuđman
AP/Darko Bandic
Franjo Tuđman

AP/Darko Bandic

Franjo Tuđman, Foto: AP/Darko Bandic

Prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman, bivši general JNA, radio je 1942. godine u Ministarstvu domobranstva Nezavisne Države Hrvatske (NDH), otkrivaju dokumenti koje je objavio zagrebački “Nacional”.

Među objavljenim dokumentima su i oni iz policijske arhive iz kojih se vidi na kojoj je adresi bio prijavljen Tuđman i gde je boravio u Zagrebu dok je Ante Pavelić bio na čelu NDH.

Deo Tuđmanove biografije koji se odnosi na taj period do sada je bio nepoznat, a podatke je izneo Josip Manolić u svojoj knjizi “Špijuni i domovina”.

Pročitajte još:

 

Tuđman o tim prvim godinama rata nije mnogo govorio, već je samo isticao detalj kada je odlučio da ode u partizane. U jednoj enciklopediji naznačeno je da je kao levičar bio pritvoren 1940. godine, a da je njegova porodica podržavala Hrvatsku seljačku stranku.

Zvanično je uvek naglašavano da je 1941. godine Tuđman prekinuo školovanje i uključio se u antifašistički pokret, ali o tome da je radio i u Ministarstvu domobranstva do sada nije bilo reči.

 

Komentari (2)

Сараџогла

23.12.2018 15:56

Фрањо Туђман је мађар а његово право име је Францика.Моје београдско село има избегле особе које се декларишу као хрвати.Пише и на интернету.Побегли су јер су били на списку ДА НЕ ЉУБЕ ТУЂМАНА! Не љубе значи да га не воле.Утекли су код нас у село где су неколико дана живели у страху ,,да нећемо да их изедемо,,? Када смо их сместили и прихватили као рођене нису веровали шта им се дешава.Све су то биле високообразоване особе.Данас супер живе у својим изграђеним кућама без страха и баве се бизнисом

jura

23.12.2018 22:09

Tko drugom jamu... znate dalje... mante se Hrvata a pišite o svom diktatoru.