Milo Đukanović
Printscreen
Milo Đukanović

Printscreen

Milo Đukanović, Foto: Printscreen

Poklič „Ne damo svetinje“ i u Evropskom parlamentu! Žak Ogar, francuski pukovnik, bivši komandant specijalaca Kfora na KiM, pre tri dana govorio je u Briselu pred parlamentarcima iz Francuske, Italije i Nemačke o tome šta se trenutno dešava u Crnoj Gori, a u intervjuu za „Alo!“ navodi zašto se odlučio za ovakav potez.

- Pristao sam da dođem i svedočim u Evropskom parlamentu o onome šta se dešava u Crnoj Gori. Tema koja je bila izabrana od parlamentarne grupe ID (Identitet i demokratija) koja me je pozvala bila je „progon hrišćana u Crnoj Gori“. Ukratko, moj govor sam podelio u tri dela. U prvom, koji sam lično prezentovao, evocirao sam svoje nepokolebljivo prijateljstvo za Srbiju, srpski narod i svoje poštovanje i privrženost Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Takođe sam uspeo da spomenem i dramatičnu situaciju na Kosovu jer, iako je kontekst drugačiji, evidentna je sličnost između Kosova i Crne Gore. Ova sličnost se iskazuje u želji za iskorenjivanjem srpskog i pravoslavnog identiteta, bilo na Kosovu ili u Crnoj Gori - navodi Ogar.

Da li je bilo govora o represiji policije nad mirnim demonstrantima?

- Drugi deo mog govora bio je posvećen podsećanju na sve što se događalo u Crnoj Gori od donošenja (neprihvatljivim uslovima za demokratiju) antipravoslavnog zakona 26. decembra 2019. Naravno, insistirao sam na tome da pričam o nasilju koje je počinila režimska policija nad mirnim demonstrantima, ali, takođe, i o herojskoj mobilizaciji crnogorskog naroda koji se suprotstavio moralnom, duhovnom i fizičkom nasilju uperenom protiv njega.

Žak Ogar

Printscreen

Žak Ogar, Foto: Printscreen

Na šta vas podseća tzv. zakon o verskim slobodama u Crnoj Gori?

- Treći deo bila je moja analiza tog duboko protivhrišćanskog, antisrpskog pokušaja da se crkvi oduzme njeno vlasništvo, da se napadne verska sloboda, a posebno sloboda izbora osnovnog obrazovanja, volje za stvaranje pseudonacionalne crkve po naredbama moćnika. Za jednog Francuza to priziva grozne antireligijske zakone iz 1905. Lako možemo videti kuda nas to danas vodi. I, naravno, te napade nedostojne moderne demokratije povezao sam sa globalističkim i atlantskim lobijem koji ima za cilj podelu srpskog naroda i slabljenje pravoslavlja, što je stub njihovog identiteta i njihovog jedinstva.

Zašto mislite da Đukanović odbija da odustane od zakona?

- Čini mi se da Milo Đukanović pokušava da pokaže svoju odlučnost da sprovede ovaj zakon jer misli da bi odustajanje predstavljalo znak slabosti. Nije u pravu. Čini mi se da je u potpunosti potcenio kapacitet otpora crnogorskog naroda njihovoj veri i svom identitetu. Razmere i upornost narodnih demonstracija i verskih povorki širom zemlje trebalo bi da ga nateraju na razmišljanje. Nije kasno da se vratimo razumu i mudrosti, ali ovo što se dešava nije slučajno. Kao što kaže bivši američki diplomata Džejms Džatras, ovo je planska operacija protiv pravoslavlja, koji NATO smatra pretnjom za svoju hegemoniju i za američki imperijalizam.

Podgorica, litija

Alo.rs

 Foto: Alo.rs

Da li ste se sastali sa nekim od evropskih parlamentaraca?

- Ova konferencija, na kojoj su učestvovali zastupnici Evropskog parlamenta, sama po sebi je bila sastanak sa tim evropskim parlamentarcima iz Francuske, Italije i Nemačke.

Da li će EU zaštiti SPC u Crnoj Gori?

- To je veoma dobro pitanje. Po mom mišljenju, i to je razlog zašto sam i otišao u Brisel, EU mora da interveniše veoma čvrsto prema režimu Mila Đukanovića, na takav način da on odustane od ovog problematičnog zakona i vrati se konstruktivnom dijalogu sa SPC, čiji vernici čine većinski deo Crne Gore.