Ulice Kumanova
FOTO: AP
Sud Presuda Pravda

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Jedan od optuženih Dem Šehu izjavio je da tragedija, koja se dogodila prošle godine u kumanovskom Divljem naselju, "ima samo jednog arhitektu, te da je događaj organizovan za novac".

"Prošle godine u tom naselju boravili smo šest dana. Niko se nije požalio, a nije bilo ni negativnih reakcija", naglasio je on.

Optuženi Amdi Krasnići rekao je da su u neke kuće ušli na silu, a ne, kako tvrdi Tužilaštvo, da su im bile ustupljene. Krasnići je dodao da ne poznaje nijednog od optuženih za logistiku.

Tužilac Naum Panovski koji i na prošlim suđenjima govorio o umešanosti osumnjičenih i za prethodni napad na Policijsku stanicu u Gošincu i u događajima u Kumanovu rekao je da se veliki deo optuženih poznavao od ranije i da su u dužem vremenskom periodu bili u kontinuiranom kontaktu.

On je dodao da su optuženi identifikovani pomoću kriminalističkog veštačenja i da će Tužilaštvo u toku postupka dokazati da su optuženi krivi za dela za koja ih terete.

Advokat Šasivar Iseini, koji brani nekoliko osumnjičenih, smatra da Tužilaštvo ne može da se poziva na veštačenje urađeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova, budući da isti organ tuži optužene.

On je zatražio da nezavisna institucija uradi verifikaciju prisluškivanih razgovora između optuženih, koji se smatraju dokazima i da dokaže da su originalni.

Suđenje je počelo ispočetka nakon što je sud grupi od 29 optuženih za terorizam u novi predmet pridodao grupu stanovinka Divljeg naselja, optuženih za pomaganje optuženima za terorizam, tako da se u novom predmetu nalazi 37 optuženih.