Bosna policija
Profimedia.rs
Bosna policija

Profimedia.rs

Bosna policija, Foto: Profimedia.rs

Odbor je saopštio da je u petak, 2. avgusta, muškarac bošnjačke nacionalnosti pucnjavom rasterao Srbe koji su se u naselju Požarnica kod Tuzle okupili da obeleže seosku slavu Ilindan.

Pročitajte još:

Odbor navodi da se više od 1.000 Srba poreklom iz Požarnice i drugih predratnih srpskih sela Tuzlanskog kraja okupio u Požarnici da obeleži seosku slavu Ilindan.

"U popodnevnim satima na skup je automobilom došao jedan od komšija iz naselja Bare bošnjačke nacionalnosti i ispucao celi šaržer iz vatrenog oružja kalibra 9 milimetara, pred očima policije, i zatim pobegao", kaže se u saopštenju i dodaje da su čaure ostale na mestu pucanja, a da se narod koji je došao da obiđe groblja i imanja odmah razišao.

Kako se navodi, policija je krenula u poteru za počiniocem i nije uspela da ga stigne.

"Iz želje da ne stvaramo nelagodnu kod retkih povratnika u Tuzlanski kanton, tek danas je odlučeno da se javnost obavesti o ovom incidentu, jer smo hteli da organi i institucije Tuzlanskog kantona uhapse počinioca, a do danas nemamo vesti da je počinilac priveden", saopštio je Odbor.

Jasno je, kaže se u saopštenju, da je namera bila da se rastera skup, da se Srbima poruči da niti taj jedan dan nisu dobrodošli.

Tuzla, centar grada

Profimedia

Tuzla, centar grada, Foto: Profimedia

"Ovaj incident bi se mogao pripisati neodgovornom pojedincu, ali treba reći i da je mit o Tuzlanskom kantonu kao oazi multietničnosti, u stvari jedna velika neistina", ocenio je Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Prema zvaničnoj informaciji Vlade Tuzlanskog kantona od 22. maja 2019. godine, kako se navodi, Vlada Tuzlanskog kantona, u kojoj radi 251 državni službenik, ima samo četiri Srbina državna službenika.

U Vladi Tuzlanskog kantona radi 196 nameštenika, od toga samo tri Srbina.

Od 4.258 zaposlenih u oblasti predškolskog osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu samo je 72 Srba ili 1,69 odsto.

"Prema popisu iz 1991 godine, na teritoriji današnjeg Tuzlanskog kantona je živjelo 13,2 odsto Srba. Ustav Federacije BiH i Ustavi kantona garantuju da će nacionalni sastav zaposlenih u organima kantona biti proporcionalan popisu iz 1991 godine", naveo je Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista

 

Komentari (1)

Miko

05.08.2019 10:10

Sledbenik dalilinog babe! A ona vodi kolo po Srbiji!