Amfilohije
EPA
Amfilohije

EPA

Amfilohije, Foto: EPA

Za Đeda našega,

Ništa nije tako moćno kao misao kojoj je nastupilo vrijeme. Nista nije tako lijepo kao kad ta misao uđe u srce i dušu naroda i snagom Boga i ljubavi promijeni ljudsku gordost. I ništa tako ne sija kao Preobrazenje Hrista, i oči i duša naroda kada se sretnu sa Božijom pravdom.

Amfilohije je bio Božiji anđeo ratnik, kao Sveti Mikailo, Sveti Georgije, Sveti Gavrilo, branič Boga živoga, vjere, Božije pravde i roda svoga.
Otpasao je svoj mač skovan na Svetom Pismu kao nakovnju, čekićem od deset Božijih zapovijesti, rukama Svetog Save.

Izašao je među narod bez mača i rekao: Đeco moja, otpašite i vi mač jezika vašeg, mišica vaših i duše vaše. Mi smo na velikom Božijem putu, da vratimo medju Srpski narod Boga, ljubav i Božiju pravdu.

Slijedili smo ga, veličanstveno, s pjesmom, đecom u rukama, guslama, mirbožanjem i slogom kakvu svijet nije vidio. Mač gordih se sam otpasao.

A onda je Amfilohije otišao na nebo da prvo sretne svog oca Ćira i majku Milevu, pa onda redom Patrijarha Pavla, Svetog Vasilija Ostroškoga, Svetog Petra Cetinjskoga, Svetog Savu....

Trebaće mu vremena da sve vidi, jer ga svi žele viđeti, dok se jednog dana ne pojavi na ikonostasu i pravoslavnom kalendaru, 30 oktobra sa Lovćenskim Tajnovidcem.

Odozgo sa oltara gledaće nas, narod svoj.
Ako bude trebalo ponovo će pripasati nebeski mač pravde i vaseljenske ljubavi,da ga brani.

Slava neumrlom Mitropolitu Amfilohiju Radoviću

PROČITAJTE JOŠ: