Stipan Vukasović, Kristijanov otac
Youtube Printscreen
Grob Kristiana Vukasovića

Youtube Printscreen

Grob Kristiana Vukasovića, Foto: Youtube Printscreen

Hrvatski mediji nedavno su objavili da je sudija splitskog Opštinskog suda Marijo Franetović u delu presude Kristianu Vukasoviću (18), zbog greške ili nemara, naveo ime drugog okrivljenog, a "Index" otkriva da to nije jedini slučaj u kom je sudija napravio takav propust.

Naime, u junu prošle godine Franetović je potpisao presudu kojom je osudio izvesnog Ivana M. za prevaru. Dosudio mu je kaznu zatvora, a u delu presude gde se navodi sankcija, stoji:

Pročitajte još:

- Na osnovu članka 236. stavak 1. KZ/11 okrivljeni Ivan M. se osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci.

Potom, ničim izazvano, u nastavku piše:

Kolinda kiksnula pred teškašem? Zatvorili se u sobu, kada su izašli njena majica je svima bila sumnjiva!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 21.09.2019. 07:35 - 21.09.2019. 08:40 Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u SAD, gde će u Njujorku učestvovati na 74. zasedanju Generalne skupštine UN. Kolinda Grabar Kitarović, Foto: screenshoot/Twitter Pre toga ona je obišla nekoliko mesta u SAD, između ostalih i Klivlend, gde se srela sa prvakom u ultimat fajtingu u teškoj kategoriji Stipom Miočićem, borcem hrvatskog porekla.

- Na osnovu članka 56. stavak 1. KZ/11 okrivljenom Željku A. se izriče uslovna presuda, te kazna zatvora neće biti izvršena ako okrivljeni u roku od dve godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično delo.

U nastavku obrazloženja opet se spominje Ivan M, a Željku A. ni traga, ni pre, ni posle ovog pasusa. Ivan M. je jedini optužen i osuđen.

No, Željku A. sudija Franetović sudio je u drugom slučaju, tri meseca pre nego Ivanu M, navodi "Index". Takođe se radilo o prevari, a Željko je dobio sedam meseci zatvora, ali isto uslovno na dve godine. U njegovoj presudi Franetović nije pogrešno naveo nijedno ime, piše hrvatski portal.

Grob Kristiana Vukasovića

Youtube Printscreen

Grob Kristiana Vukasovića, Foto: Youtube Printscreen

O sudiji Franetoviću počelo je da se piše nakon Vukasovićeve smrti. Naime, Kristian Vukasović je priveden jer je podmetnuo nekoliko požara nedaleko od svoje kuće kod Omiša. Uprkos tome što se sam prijavio i što se borio s nizom zdravstvenih problema, pored ostalog i sa piromanijom, određena mu je zatvorska kazna, a uslove u zatvoru je teško podnosio. Početkom avgusta prevezen je u splitsku bolnicu, gde je preminuo.

Stipan Vukasović, Kristijanov otac

Youtube Printscreen

Stipan Vukasović, Kristianov otac, Foto: Youtube Printscreen

Franetović ga je osudio na osam meseci zatvora, a u tekstu presude na jednom je mestu naveo tuđe ime. Kao i u slučaju Ivana M.

Slučaj Kristiana Vukasovića

Reč je o mlađem punoletnom mladiću koji je sa 18 godina i tri meseca palio očevo imanje. Takođe, reč je o mladiću sa mentalnim i telesnim poremećajima, čijim su brojim dijagnozama u 13. godini pridružili i piromaniju. Dečko je po sopstvenom i očevom priznanju, kriv za izazivanje požara, a osuđen je kao zdravo, odraslo lice, tvrdi roditelj, za primer drugima. Prema navodima, bio je u stanju smanjene uračunljivosti, a prema rečima oca, zatvor mu nije prijao.

Kako su hrvatski mediji već objavljivali, bio je u strahu za sebe, povređivali su ga drugi zatvorenici i povređivao se sam, za kratko vreme nekoliko puta boravio u bolnici, sve dok nije stigao poziv sa odeljenja intenzivne nege sa broja zatvora Blace. Tamo su ocu saopštili da je imao izliv krvi na mozak, te da je oštećenje 95 odsto. Urzo potom je i umro.

Ono što je otac posvedočio jesu, kako tvrdi, modrice po telu od 15-ak centimetara, ali i krv ispod podliva. Smatra da mu je sin ubijen. Fotografisanje u bolnici su mu zabranili, a sudski postupak je u toku.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!