Dragan Mektić
Printscreen
Dragan Mektić

Printscreen

Dragan Mektić, Foto: Printscreen

Bivši ministar bezbednosti BiH i poslanik u Parlamentu BiH Dragan Mektić večeras je objavio šokantnu vest, navodeći da je predmet "Maestral" okončan u Tužilaštvu BiH obustavljanjem istrage protiv hrvatskih generala i da je strategija razrađena pre par dana u Bakincima.

- U Mrkonjićkoj grobnici pronađena 181 žrtva uglavnom žene, deca i starci, a po povlačenju Hrvatska vojska je opljačkala Mrkonjić Grad.Ta strategija je razrađena pre par dana u Bakincima na večeri kojoj je prisustvovao VRH Tužilaštva BiH. (poznata su i imena) - glasio je Mektićev twit, nakon koga je usledio i drugi:

- Predmet "Maestral" Hag je 2007. godine ustupio Tužilaštvu BiH i evo kako su to okončali. Strašno.

Tvit

Printscreen

Tvit, Foto: Printscreen

Na naše pitanje da pojasni svoje večerašnje objave, Mektić je rekao da je ovih dana u Tužilaštvu BiH, nadležna tužiteljica donela odluku o obustavljenju istrage u predmetu "Maestral", kojom su obuhvaćeni i hrvatski generali, a među njima i Ante Gotovina.

Preporučujemo:

Prema njegovim rečima, odluka o obustavljanju istrage u tom premdetu nalazi se u "ladici" glavne tužiteljice Gordane Tadić, koja će proceniti kada će biti javno saopštena.

Upitan ko je bio iz vrha Tužilaštva BiH prije par dana u Bakincima, kako navodi u tvit objavi, Mektić je odgovorio:

- Glavna tužiteljica Gordana Tadić sa još jednom tužiteljicom iz Tužilaštva BiH.

On je odbio da saopšti ime druge tužiteljice koja je bila sa Gordanom Tadić.

On kaže da je šokiran ovim saznanjem, da se obustavlja istraga za zločine koje su počinili pripadnici regularnih jedinica vojske Hrvatske u Mrkonjić Gradu nad ženama, decom i strajim ljudima, ostavljajući iza sebe pustoš na tom području.

Tužilaštvo RS je predmet za ratne zločine u hravstkoj akciji "Maestral" u Mrkonjić Gradu 2002. poslalo u Hag, a Haško tužilaštvo je to prepustilo Tužilaštvu za ratne zločine BiH u Sarajevu. Među optuženim za ratne zločine počinjene u hrvatskoj akciji "Maestral" nalazi se i general Ante Gotovina, koga je Haški sud oslobodio za akciju "Oluja", koja je prethodila vojnoj akciji hravtske vojske na Mrkonjić Grad.

Pročitajte još: