Grip, bolnica, virus
Alo!/Masanori Jošida
Grip, bolnica, virus

Alo!/Masanori Jošida

Grip, bolnica, virus, Foto: Alo!/Masanori Jošida

 

Prema informacijama Evropskog centra za zarazne bolesti, podaci o nadzoru pokazuju da se aktivnost gripe povećava u celoj Evropskoj regiji. Trenutna aktivnost gripa na području Federacije još uvek je niska.

Prema podacima Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od početka oktobra do sada na području većeg bh. entiteta prijavljeno je 9.727 osoba sa simptomima sličnim gripa.

- Podaci virusološkog nadzora pokazuju da se sporadično otkrivaju virusi gripe A, i to podtip A(H1N1)pdm09. U Federaciji BiH prijavljeni su slučajevi teških infekcija respiratornog trakta (tzv. SARI), ali samo kod osam osoba (13,6 posto) dokazan je virus gripa. Smrtni slučajevi, uzrokovani virusom gripa, nisu registrovani- kazali su iz Službe za epidemiologiju.

Gripa je zarazna respiratorna bolest koju uzrokuju virusi. Može izazvati blagu do teške bolesti, a ponekad može dovesti i do smrtnog ishoda.

Simptomi se obično javljaju iznenada, a manifestiraju se kao: groznica, kašalj, grlobolja, zapušen nos, bolovi u mišićima ili tijelu, glavobolja, umor. Može se javiti povraćanje i proliv, ali češće kod dece.

Prvi i najvažniji korak u prevenciji nastanka gripe je vakcinisanje i to svake godine. Kako navode iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, pokazalo se da imunizacija smanjuje broj oboljelih povezanih s gripom i rizik od ozbiljnih komplikacija koje mogu rezultirati hospitalizacijom, pa čak i smrću.

U rizične grupe, kojima se preporučuje vakcinisanje, spadaju stariji od 65 godina, osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, oboleli od dijabetesa, bubrežni bolesnici, te oni sa oslabljenim imunitetom. Vakcinu bi trebali primiti i osobe koje su smeštene i zaposlene u gerijatrijskim centrima, zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, te RVI, novinari, radnici u javno-gradskom saobraćaju te pripadnici MUP-a.

Iz Službe za epidemiologiju navode i svakodnevne preventivne mjere koje će sprečiti oboljevanje i širenje virusa grupe:

- Izbegavajte gužve, skupove i zatvorene prostore.

- Kad kašljete i kijate nos i usta brišite maramicom, koju ćete nakon korišćenja, baciti u smeće.

- Često perite ruke, najbolje tečnim sapunom i vodom.

- Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola.

- Izbegavajte dodirivati oči, nos i usta, jer rukom sa zagađene površine možete preneti virus.

- Izbegavajte bliski kontakt sa bolesnim osobama - budite udaljeni od bolesnika barem metar.

- Ne posećujte bolesnike ako nije nužno.

- Ako ste bolesni ostanite kod kuće i ograničite kontakt sa drugim osobama.

- Održavajte higijenu okoline – redovno čišćenje i provetravanje prostorija te dezinfekcija površina.