Hrvatska
EPA / Dominik Bat
Hrvatska

EPA / Dominik Bat

Hrvatska, Foto: EPA / Dominik Bat

Najveći pad prometa od 92,7 odsto na godišnjem nivou ostvarile su putničke agencije, turoperateri i povezane delatnosti, dok je u smeštaju taj minus 89 odosto, a u delatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića 79 odosto, piše Slobodna Dalmacija.

Porast prometa ostvaren je samo u dve uslužne delatnosti - na području informacija, koje je imalo šest odsto veći promet, i kompjutersko programiranje, savetovanje i povezane delatnosti koje su na godišnjem nivou ostvarile 0,4 odsto veći promet.

Zbog uvedenih epidemioloških mera radi sprečavanja pandemije danak su platile uslužne delatnosti i na mesečnom nivou, budući da su za 25,8 odsto imale manji promet u aprilu u odnosu na mart, pri čemu najveće minuse opet imaju putničke agencije od 83,8 odosto i smeštaj od 74,6 odsto, a kompletna trgovina, maloprodaja i veleprodaja, kao i popravak motornih vozila i motocikala pali su za 60 odsto.

Maloprodaja i industrija u maju bile su slabije na godišnjem nivou, međutim samo je maloprodaja usporila pad, te je s rekordnog pada od 25,5 odsto iz aprila, u maju na godišnjem nivou pala za 7,8 posto.

Plaža, more

Tanjug/AP

Plaža, more, Foto: Tanjug/AP

Prema podacima hrvatskog Državnog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja pala je 12,4 posto u maju u odnosu na isti mesec prošle godine, što je više nego u aprilu kada je taj pad bio 11 odsto.

Najveći rast prometa od 62,7 odsto imala je trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima), dok je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao samo 0,3 posto.

Na godišnjem nivou se i dalje nižu minusi, navodi portal, pa je promet trgovine na malo hranom, pićem i duvanskim proizvodima u maju bio manji za 4,9 odosto, a minus u prometu neprehrambenim proizvodima iznosio je 3,4 odosto.

Hrvatski statističari ističu da su u maju, u odnosu na isti mesec prethodne godine, povećani promet imale samo trgovina na malo internetom ili poštom u kojoj je promet porastao 9,2 odsto, dok je 3,6 posto porastao promet u ostalim nespecijalizovanim prodavnicama.

Na Hvaru samo 66 gostiju

Koliko je pandemija korona virusa nanela štete turizmu u Hrvatskoj, govori i podatak da se na Hvaru trenutno odmara 66 gostiju, dok se prošle godine u ovo vreme na tom hrvatskom ostrvu nalazilo 4.588 turista.

Predsednik Gradskog veća Hvara Teo Jeličić kaže da su brojevi katastrofalni, da ta turistička destinacija nikada nije imala ovako loše rezultate, prema kojima Hvar beleži pad od 96 odsto po broju dolazaka turista i 91 odsto po broju noćenja.

Od 14 hotela, otvorena su samo tri, a radi jedva 30 odsto ugostiteljskih objekata.

Jeličić navodi da nisu optimistični ni za naredna dva meseca, kada bi trebalo da je sezona u jeku, jer turisti sve više otkazuju rezervacije, piše Slobodna Dalmacija.

PROČITAJ JOŠ: