Makedonija, Skoplje, referendum
EPA/Valdrin Xhemaj
Protest, Bugarska

Profimedia.rs

Protest, Bugarska, Foto: Profimedia.rs

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva gostujući na Bugarskoj nacionalnoj televiziji rekla je da je Goce Delčev Bugarin, te da po ovom pitanju ne zahtevaju ništa drugo od Severne Makeodonije, osim istine.

Pročitajte još:

Kako je ona istakla, mošti Goceta Delčeva prebačene su u Skoplju zbog pritiska Staljina i Tita na Komunističku partiju Bugarske još 1944. godine, dodavši da je Goce Delčev, koji je osnivač i glavni ideolog VMRO, uvek sebe deklarisao kao Bugarina.

Ona je najavila da će se Bugarska i bugarski eksperti za istoriju povući iz rada makedonsko-bugarske komisije o istorijskim spornim pitanjima, ukoliko se ne utvrdi da je Goce Delčev Bugarin.

Igrani film o Goce Delčevu

Printscreen/Youtube

Iz makedonske vlade kažu „da se nadaju da će komisija, koja je formirana na osnovu Ugovora o dobrosusedstvu i prijateljstvu između Severne Makedonije i Bugarske, pronaći rešenje u smeru prijateljstva i dobrosusedskih odnosa između obe zemlje“.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov tokom radne posete Bugarskoj, pre dva dana, takođe je izjavio da će komisija pokušati da reši pitanje oko Goceta Delčeva i Ilindenskog ustanka do kraja godine u duhu prijateljstva i zajedničke budućnosti.