Hrvatska zastava
pixabay
Hrvatska

EPA / Antonio Bat

Hrvatska, Foto: EPA / Antonio Bat

Prema izveštaju u koji je britanski list imao uvid, pogranični policajac je držao migrantkinju pod pretnjom nožem i navodno je primorao da se skine gola.

Evropska komisija je takav incident opisala kao ozbiljno krivično delo, zbog čega je pozvala hrvatske vlasti da temeljno istraže sve navode i nastave sa relevantnim radnjama.

Prema podacima Danskog saveta za izbeglice (DRC), incident se dogodio u noći 15. februara na hrvatskoj teritoriji, nekoliko kilometara od bosanskog grada Velika Kladuša.

Žena je navela da je pokušala da pređe granicu sa grupom od još četiri osobe, uključujući dvoje dece, ali ih je zaustavio policajac koji je navodno uperio pušku u njih.

Avganistanci su zatražili azil, ali je, prema rečima svedoka, jedan od policajaca pocepao papire i nasmejao se.

„Uvredio nas je, ošamario starijeg muškarca koji je bio sa nama i decom i rekao nam da ispraznimo džepove i pokažemo im torbe“, rekla je žena.

„Onda me je odveo u stranu i počeo da me pretresa. Insistirala sam na tome da ne sme da me dodiruje. Pitao me je zašto. Rekla sam mu jer sam žena i muslimanka i to je haram. Policajac me udario po glavi i rekao mi: Ako ste muslimanka, zašto ste došli u Hrvatsku, zašto niste ostali u Bosni sa muslimanima?“.
Policajac joj je navodno skinuo maramu i jaknu.

„Nakon što mi je skinuo jaknu, počeo je da mi dodiruje grudi, a ja sam počela da plačem“, rekla je žena.

„Dala sam policajcu 50 evra koje sam imala u džepu, nadajući se da će prestati da me dodiruje. Policajac mi je naredio da skinem sve majice i ja sam to odbila. Nastavio je da me dodiruje po grudima, a ja sam plakala. Policajac mi je rekao da prestanem da plačem signalizirajući da će me zadaviti ako nastavim. Bilo me je strah, ali sam prestala da plačem“, dodala je ona.

Nekoliko minuta kasnije stigao je policijski kombi i migrantima je naređeno da uđu unutra, nakon čega su voženi oko 20 minuta pre nego što im je rečeno da izađu.

Policajac je ponovo zatražio od žene da se skine do gola, prenosi „Gardijan“.

„Usprotivila sam se i dobila sam jak šamar po licu. Rečeno mi je: Svuci se gola. Na sebi sam imala šest majica i tri para pantalona. Skinula sam sve osim jedne majice i pantalona i pokrila se pokrivačem. Prišao mi je oficir i počeo da me dodiruje preko pokrivača. Osetio je moju odeću i ošamario me, rekavši da moram skinuti sve, čak i donji veš. Policajac je počeo da me pretresa i dodiruje dok sam bila gola. Zatim me pitao da li ga volim. Rekao mi je: Volim te, da li ti voliš mene? Da li želiš da te vodim negde gde bi bila sa mnom? Bila sam uplašena i u suzama. Tražio je da me odvede u šumu i pitao me da li razumem na šta misli. Gestikulirala sam mu kao da nisam razumela. A razumela sam. Tada me je policajac uhvatio za rame i gurnuo u pravcu drugog oficira. Oboje su imali baterijske lampe na čelu i nisam mogla dobro da vidim. Policajac koji me je dodirivao izvukao je nož i stavio mi ga na grlo. Rekao mi je da će me, ako ikada ikome nešto kažem, ubiti i da ću se, ako se ikad vratim u Hrvatsku, suočiti sa svojim krajem, u šumi, pod njim", ispričala je ona.

Policajac je navodno ponovo udarao ženu i ostale članove grupe po licima, glavama i nogama. Tada su im policajci, kako se izveštava, naredili da pešače do BiH.

Generalna sekretarka DRC Šarlot Slente kaže da je ovo svedočenje zaista šokantno.

„Još jednom, ovo zahteva hitnu potrebu za sistemskim istragama ovih izveštaja“, istakla je Slente.
Dodaje da, uprkos angažovanju Evropske komisije sa hrvatskim vlastima poslednjih meseci, praktično nema napretka u istragama izveštaja, ni u razvoju mehanizama nezavisnog nadzora granica u sprečavanju nasilja na spoljnim granicama EU.

„Zaista je vreme da retoriku pretvorimo u stvarnost i obezbedimo da se uspostavi nezavisno nadgledanje granica kako bi se sprečile ove zloupotrebe“, izjavila je ona.

Evropska komisija je saopštila da očekuje od hrvatskih vlasti da detaljno istraže sve navode i da sprovedu odgovarajuće akcije.

Ovo nije prvi put da se u javnosti pojavljuju svedočenja i optužbe u vezi sa brutalnostima hrvatske granične policije. Hrvatska policija je svaki put negirala apsolutno sve optužbe na svoj račun.