Milo Đukanović
AP/ Risto Božović
Milo Đukanović

AP/ Risto Božović

Milo Đukanović, Foto: AP/ Risto Božović

Italijanski broker Oriano Matei, koji više od dve decenije piše i svedoči o malverzacijama crnogorske Vlade, na koje nažalost, još uvek nema reakcija niti od strane crnogorskim ali ni međunarodnih institucija, napisao je Milu Đukanoviću otvoreno pismo.

Gospodine Đukanoviću, moje pismo predstavlja samo deo cele jedne serije informacija koje će biti prosleđene državnim i međunarodnom vlastima. Videćemo da li ćete imati hrabrosti da se pojavite pred ozbiljnim sudijom...

Da li ste za mene naredili da treba da budem „sklonjen s puta“? Je li u pitanju Vaša pretnja ili sam pogrešno obavešten, navodi u otvorenom pismu predsedniku Crne Gore italijanski broker.

Pročitajte još:

 

Podsetimo da je Matei bio broker koji je 1996. godine obezbedio preko svojih klijenata kolateral u visini od milijardu dolara, kako bi Crna Gora podigla kredit u Švajcarskoj, koji bi, kako je njemu tada rečeno, bio uložen u ekonomski oporavak države. Novac nikada nije ušao u Crnu Goru, a honorar koji je iznosio 10 miliona američkih dolara mu nikada nije isplaćen. Umesto isplaćenog novca Matei je godinama dobijao samo pretnje, a po poslednjem mejlu koji je primio od italijanskog advokata Đovanija Pansinija, zaključio je da mu „sklanjanjem sa puta“ preti lično Đukanović.

Stoga mu se obratio otvorenim pismom, traživši od predsednika Crne Gore da što pre odgovori na ove navode.

Milo Đukanović

Tanjug

Milo Đukanović, Foto: Tanjug

„Poštovani gospodine Predsedniče,

Za sada koristim civilizovane termine, iako možda i ne bih trebalo, ali mi moje vaspitanje nalaže da se svima, pa i mojim neprijateljima obraćam sa istom učtivošću kojom se razlikujem od drugih.

Evo nas da po ko zna koji put da govorimo o ovoj tužnoj aferi, u kojoj se pojavljuje sve više ljudi, manje ili više ljigavih, koji uvek tvrde da imaju direktan kontakt sa Vama, što je možda i istinito. Svi oni mi iznova nude sledeće:

‘Ovlašćeni smo da Vam predložimo ponudu, da otkupimo Vaš kredit i anuliramo ga, u ime i za račun ove osoobe, dragog gospodina Mila Đukanovića“.

Pročitajte i ovo:

 

Ovo puta međutim, nisu mu izmirivanje duga nudile osobe sumnjivog morala ali i struke, već uspešni italijanski advokati.

„Ovog puta pak“, navodi Matei, „nije se pojavila ista gnjida, osoba koja se predstavlja kao čovek koji čini usluge, a da posle nije jasno o kakvim se uslugama radi – ne, ovog puta su se pojavili profesionalci, vrhunski pravni stručnjaci iz Italije.

Radi se o dvojici vrhunskih napuljskih advokata i jednoj pomalo nejasnoj osobi koja je već dva puta bila u Crnoj Gori kako bi razgovarao o rešenju u vezi mog kredita sa konzulom – osobom koja je Vama veoma bliska.

U mejlu koji sam primio, advokat Đovani Pansini sa Trga u Napulju, mi piše da je veoma gnevan na mene, zbog brojnih publikacija koje su objavili portali IN4S i Borba o tome kako se godinama trudim da dobijem kako od Vas – tako i od Vaših pomagača, tu pre svega mislim na Vašu prijateljicu Dušanku Jeknić, novac koji ste mi opljačkali.

Dušanka Jeknić

Printscreen

Dušanka Jeknić, Foto: Printscreen

Ovog puta, gospodine Đukanoviću, razjasnimo jednom zauvek: ja se nikada, ali nikada nisam želeo naći u ovoj situaciji, posebno zato jer savršeno dobro znam šta se dogodilo 1996. i 1997. godine, znajući veoma dobro razloge i stvarne ciiljeve koji su bili u pozadini bankarske operacije koja je trebala biti socijalno-ekonomska operacija, i koja je trebala doneti crnogorskom narodu razvoj i dobrostanje. U stvari, interesi su bili sasvim drugačiji – to su bili interesi koji su trebali doneti i koji su doneli ogromnu korist Vama i vašoj kliki“.

Broker pojašnjava da su mu ove osobe, nakon što su mu se predstavile, kazale da imaju „rešenje za njegov problem“, te da će se na ovaj način „jednom zauvek rešiti problem koji se godina vuče“.

„Najbolje rešenje je, kazali su, da mi se pravedno prati sve ono što mi je sledovalo još godinama unazad“, ističe Matei.

Međutim, kako navodi, stvari su se brzo preokrenule, dobivši vrlo mračan prizvuk.

„Nakon nekoliko dana komunikacije sa njima, tokom kojih sam uveravan da je sve u najboljem redu, 11. novembra 2019. godine u 18.22 časa dobio sam od advokata Đovanija Pansinija mejl kojem navodi:

Milo Đukanović

AP

Milo Đukanović, Foto: AP

„Poštovani Matei,

Odgovor je ne samo apsolutni veto na ‘pitanje Matei’, već je i ‘podsetnik’ osobi zaduženoj da ‘se skloni sa puta’, proširen kako na D’Aniela, tako i na dolepotpisanog. Stavio je apsolutnu zabranu.

Ovo je bio jedini mogući način.

Slobodno odreagujte kako mislite da bi trebalo“.

Matei je stoga direktno upitao predsednika Crne Gore:

„Izvinite gospodine Đukanoviću, da li je istina, ako nekome nije jasno šta ste rekli: da mi pretite? I ako mi pretite, zašto se jednom zauvek ne obratite međunarodnim vlastima i tužite me zato što ja godinama pišem i optužujem kako Vas tako i vašui prijateljicu Dušanku Jeknić?

Kako ste gospodine Đukanoviću, u borbi protiv Duška Kneževića uposlili sve snage, da li pravedno ili nepravedno ne interesuje me puno, iako Vaša prijateljica Dušanka Jeknić, ide naokolo govoreći da će se protiv mene podići i Duško Knežević i ruski moćnici? Iza mene, ponavljam Vam još jednom stojim samo ja i pravda koja je moje sigurnosno oružje“.

Italijanski broker poručuje da je daleko od toga da odustane od pisanja:

„Takođe, gospodine Đukanoviću, ja sam navikao da uvek govorim istinu, i verujte da je sve što sam napisao i objavio samo jedan mali deo onoga što zaista znam o događajima tokom poslednjih 20 godina“.

On ipak dozvoljava mogućnost da su ove osobe delovale na „svoju ruku“ te da je moguće da je predsednik Crne Gore u celoj aferi sasvim nevin.

„Ako su ove osobe izmislile sve ovo, i ako vi nikada ovo niste izjavili, onda će oni odgovarati pred zakonom. Nadam se da su ove osobe samo ko zna koja po redu grupa šarlatana koji su se pojavili tokom svih ovih godina, iako se među njima nalaze i dvojica vrhunskih italijanskih advokata, od kojih jednog poznajete veoma dobro jer je godinama bio Vaš branilac u procesu „Crnogorska veza“ (Montenegro Connection).

Gospodine Đukanoviću, ovo je moje pismo naslovljeno na Vas, i predstavlja pregled cele jedne serije informacija koje će biti prosleđene državnim i međunarodnom vlastima… Videćemo kasnije da li ćete imati hrabrosti da se pojavite pred ozbiljnim sudijom. Videćemo gospodine Đukanoviću, a u međuvremenu želim vam sve najbolje“, poručio je na kraju otvorenog pisma Matei.

On je najavio da će već danas sa celim slučajem biti upoznati mediji i svi tužipoci u Milanu.

Bonus video

 

Komentari (2)

sara

14.11.2019 11:07

Nisam imala strpljenja da pročitam tekst do kraja, ali ovo liči na Mila!!!!!

Миро Марковић

14.11.2019 20:47

Није ми јасно докле ће честити Црногорци да трпе ово зло од човека. Већ тридесет година ровари по Црној Гори, пљачка и богати се, док обичан свет нема довољно да преживи. Њега никаква афера или међународна срамота не може да натера да поднесе оставку. Као бивши Титов пионир он вероватно сања да влада доживотно, јер је то научио од његовог ћопавог лажног вође из Кумровца. Црногорци, браћо, имате ли обичне мотке, ако немате пушке?