vakcinacija privrednika iz regiona
Tanjug
vakcinacija privrednika iz regiona

Tanjug

 Foto: Tanjug

- U bivšoj Jugoslaviji 1971. imunizovano je 18 miliona građana za mesec dana zbog pandemije variola vere. Da je situacija slična sadašnjoj, da je ova vlast bila u Jugoslavija, mislim da bi se epidemija variola vere proširila tako da bi cela država bila karantin nekoliko godina - rekao je bosanski lekar, dr Bakir Nakaš.

On je rekao da će u najave Vlade Federacije BiH da će nabaviti dva puta po 250.000 vakcina verovati kada one stignu.

- Verovaću kad ih nabave. Dok vakcine ne vidim na aerodromu, ne verujem im - rekao je doktor Nakaš. Dodaje da preferira one vakcine koje su raspoložive.

- Što znači da se trebalo voditi logikom da su najbolje vakcine koje su bile raspoložive, koje su se mogle lakše nabaviti. Verovatno su odgovorni imali i opterećenje da li će neke vakcine priznati Evropska unija, ali nije se trebalo voditi računa da li su "istočne" ili "zapadne", da li je moderna nano tehnologija proizvodnje ili klasična - ističe Nakaš.

Istakao je da se nije vakcinisao iako se nekoliko puta pokušao prijaviti.

- Pokušao sam se preko Zavoda prijavit pet ili šest puta i nikad nisam dobio SMS poruku. Tako da nisam siguran da li sam se prijavio. Verujem da sam u prioritetnoj grupi kada bi krenula masovna vakcinacija - kaže Nakaš i dodaje da nije ni razmišljao o opciji da ode u Srbiju da se vakciniše.

- Mene su prijatelji zvali u Sandžak ili Beograd. Nisam imao tu želju. Smatram ako stanovništvo ne može dobiti vakcinu zašto bih ja bio taj koji je prioritet u odnosu na druge ljude. Srbija je ispala dobrotvor u odnosu na druge zemlje. Tome su doprineli naši političari koji nisu nabavili vakcine, a otišli su tako da se imunizuju - dodaje on.

PROČITAJTE JOŠ: