Konobar
Dejan Briza/Alo!
Konobar sezonski posao more primorje

Profimedia

Konobar sezonski posao more primorje, Foto: Profimedia

- Pred kolapsom smo, šaljite nam radnike ili će propasti turistička sezona, a onda će uslediti neviđeni egzodus iz zemlje - ovakvi su apeli ugostitelja s Jadrana pristizali vladi pre nekoliko nedelja uoči početka glavnog dela sezone.

Pročitajte još:

- Reč je bila o svojevrsnoj uceni prema vladi. Mi nemamo radnike, a onda će vama propasti sezona i milijarde u proračunu iz turizma, koji drže gotovo 20 posto domaće ekonomije. Vlada se malo nećkala, no onda je ipak povećala kvote za uvoz stranaca kako bi popunili radna mesta u restoranima i hotelima - stoji u tekstu.

- Zašto stranaca? Zato što hrvatski školovani konobari i kuvari više ne žele da rade, odnosno budu izrabljivani. Decenijama je zapravo domaći ugostitelj teško iskorišćavao domaće radnike, bilo prevelikom satnicom i niskim platama, bilo izbegavanjem toga da ga prijavi. Decenijama su na taj način ugostitelji zarađivali milione na uštrb školovanih radnika i uživali potom u povećanim prihodima i posle, naravno, u vlastitom luksuzu. Sada se dogodio veliki obrat. Profesionalni konobari i kuvari naprosto više ne žele da rade za domaće ugostitelje pa odlaze u inostranstvo. U Italiju, Irsku, Nemačku, na kruzere. Ukratko, van iz Hrvatske.

- Zameniće ih stranci bez ikakvih stručnih kompetencija. Događa se zapravo velika zamena radne snage u Hrvatskoj. Domaći radnici odlaze u zapadne zemlje, a neprofesionalni strani radnici, mahom iz Makedonije, Srbije, Albanije, ali i bliskoistočnih zemalja, dolaze u Hrvatsku pa je, na kraju, naseljavaju. To je činjenica s kojom neki nemaju problem, jer su emigracije prirodne i deo su globalnog sveta, a neki u tome vide veliki problem jer Hrvatska gubi mlade i školovane ljude.

Evo šta o tome kaže jedan konobar iz Opatije.

- Za nedostatak školovanih radnika ugostitelji su sami krivi jer su nas profesionalce godinama izrabljivali. Radili smo po 12 sati na minimalcu. Sve ostalo smo zaradili na napojnicama. Ali to je sve bilo premalo s obzirom na velike troškove takvog turističkog grada. Pa Opatija je skuplja i od Zagreba - prepričava iskustva konobar.

Grčka Plaža More Godišnji odmor

Shutterstock

- Znamo da radimo pravu italijansku kafu, raspoznajemo najbolja vina, a strani radnici, Makedonci, Srbi, Albanci, to ne znaju. Ne znaju razliku između škampa i jastoga! Nemam načelno ništa protiv stranaca, ali valjda treba da budu kvalifikovani za posao. Kako će raditi, ako ne znaju ni engleski jezik - govori konobar.

- Svi ti ugostitelji su preko naših leđa pokupovali BMW-e i apartmane. To nije od juče, to traje dugo godina. Sada se žale da ne mogu pronaći pravog radnika. Pa naravno da ne mogu kada su nas godinama iskorišćavali. Ma neka propadnu. Jer nijedan pravi gost ne voli Makedonca, Filipinca ili Albanca za poslužitelja, već domaće hrvatske profesionalce. Zbog toga su turisti i došli u Hrvatsku. Žele da vide pravu autohtonu ponudu. I vina i jela, ali i hrvatskog konobara koji zna engleski - kaže konobar iz Opatije.

More

Dušan Milenković

More, Foto: Dušan Milenković

Dodaje kako mnogo radnika već godinama odlazi u Italiju na jezera, okeanske i rečne kruzere, zimi na skijališta, Irsku, Nemačku… Svugde, samo ne na Jadran kod domaćih ugostitelja.

Drugi konobar iz Splita. Pobegao je iz domaćeg ugostiteljstva i sada radi sezonski po skijalištima u Austriji i Švajcarskoj.

- Gledajte, konobarstvo je moje zanimanje i trudio sam se da ostanem u Hrvatskoj. Bili smo spremni da radimo koliko treba. Međutim, prijavljivali su nas na 3.500 kuna, a ostalo plaćali na ruke. Međutim, mene je živo zanimalo kakva će mi biti penzija. Kako sam računao, nikakva. Sada radim po skijalištima jer sam prijavljen na punu platu, više zarađujem pa mogu i dodatno uplaćivati u staž ako želim. U Hrvatskoj mi se gazda stalno jadao da ima visoke namete od države i da me zato ne može prijaviti na punu platu - kaže konobar i dodaje:

- Radili smo svakakve smene. I dvokratno, i vikende, bez dana slobodnog. Shvatio sam da onda više ništa nemam od ličnog života. Uz to sam svašta doživeo od vlasnika. Vlasnica se znala prijavljivati na šifre konobara i uzimati gotovinu iz blagajne. Onda sam video da to više nema smisla. To jesu možda izuzeci, ali, eto, svega je bilo.