Vakcinacija, vakcina
Tanjug/ AP
Vakcinacija, vakcina

Tanjug/ AP

Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug/ AP

Nove pošiljke vakcina na beogradski aerodrom stižu gotovo svakodnevno, građani Srbije su u prilici da biraju koju od njih žele primiti, a naš istočni sused je u samom svetskom vrhu u procesu imunizacije stanovništva. Istovremeno traje i nabavka lekova. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da su već uplaćena sredstva za kupovinu dva skupa leka proizvedena u SAD - “bamlanivimab” i “regeneron”, piše bosanski Avaz. 

Za to vreme, građani BiH i zdravstveni radnici prepušteni su neravnopravnoj borbi bez vakcina i lekova koji bi omogućili efikasniji tretman pacijenata. Dok naši susedi obolele leče skupim svetskim lekovima, mi smo, prosto rečeno, osuđeni na „paracetamole“, jer ništa nam više od njih do sada nije “osigurala” naša vlast.

Nijedan nivo vlasti nije se odlučio za uvoz dugo spominjanih “remdesivira” i “favire”. “Remdesivir” su nabavljale pojedine apoteke, a samo građani s dubljim džepom mogli su ga priuštiti, jer terapija košta nekoliko hiljada maraka.

- Pre nekoliko dana Agencija za lekove, u kojoj sede ljudi koji uzimaju velike honorare, zabranila je maloprodaju “remdesivira”. Taj lek nije na bolničkoj listi i mi sad imamo desetak bolesnika koji ga koriste, pokazao se odličnim kod nas, a više ga ne mogu kupiti - kaže za Avaz” prim. dr. Ednan Drljević, član Kriznog štaba KS.

Trampov lek

e.a

Trampov lek, Foto: e.a

Prof. dr. Karamehić pojašnjava da je “remdesivir” registrovan u SAD kao zvaničan lek u borbi protiv COVID-19, a preuzela ga je i Evropska agencija za lekove.

- Dokazano je da skraćuje hospitalizaciju kod teških kliničkih slika s 15 na 11 dana, što je značajno. Zato mi nije jasno zbog čega je Vlada FBiH prvo rekla da će nabaviti taj lek, jer je veoma skup, a zatim odustala. Kako da ga kupi jedan prosečan stanovnik BiH!? Trebala je Vlada FBiH ili država izvršiti interventan uvoz i ustupiti ga klinikama za lečenje teže obolelih - mišljenja je dr. Karamehić.

Ističe da je kod koronavirusa dobro jedino to što je pokazao da imamo potpuno nesposobnu vlast.

- Iako smo to znali i ranije, sad to imamo crno na belo – nigde vakcina, nigde lekova, totalna dezorganizacija - kaže prof. dr. Jasenko Karamehić.

Pročitajte još: