Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Bukvalno svaki četvrti stanovnik Crne Gore izašao je u četvrtak uveče na ulicu i jasno i glasno poručio Milu Đukanoviću da će iz rata u koji je, usvajanjem sramnog zakona uperenog direktno protiv SPC, ušao sa sveštenstvom i vernim narodom izvući deblji kraj!

Među 150.000 nezadovoljnih građana (zemlja ima oko 600.000 stanovnika) koji su po gradovima širom Crne Gore sa ikonama u rukama učestvovali na litijama i iz sveg glasa pevali „Hriste Bože“ bilo je dosta glasača i funkcionera njegove stranke. Iz toga se lako može zaključiti da na izborima koji će u Crnoj Gori biti održani u oktobru Đukanović posle tri decenije može biti poslat u istoriju. Slike reka ljudi na ulicama obasjanih bakljama obišle su svet, a analitičari su stava da je Đukanović posle toga potpuno izgubio legitimitet i da već u ovom trenutku sam treba da se „u paketu sa spornim zakonom povuče“.

Da je predsednik Crne Gore, kako smo juče pisali, okružen NATO specijalcima koji mu pomažu da prevaziđe krizu, i te kako nervozan, pokazuje to što je naredio policiji da počne s hapšenjem i zastrašivanjem vernog naroda još dok su trajale litije, a teror je nastavljen i u petak. Igor Damjanović, analitičar i kolumnista, uhapšen je zbog prepiske na Fejsbuku, a nakon saslušanja pušten je na slobodu.

- Kao okorelog kriminalca, u mom porodičnom domu, uhapsila su me dva uniformisana policajca. Bez ikakvog objašnjenja strpali su me u policijska kola s rotacionim svetlima. Posebno je mučno što se hapšenje odigralo pred očima moje petogodišnje bratanice. Sam potičem iz porodice u kojoj niko nikada nije imao problema sa zakonom - ističe Damjanović i dodaje da su bestidnim postupkom crnogorske policije grubo prekršene zakonske norme i narušena njegova ljudska i građanska prava.

- Suštinski povod za policijsku represiju prema meni i nad mojom porodicom jeste moj društveno-politički aktivizam, u kome režimu posebno smeta moje protivljenje članstvu Crne Gore u NATO i usvajanju tzv. zakona o slobodi veroispovesti. Narednih dana, nakon konsultacije s advokatom, doneću odluku da li ću podneti pritužbu na postupanje odgovornih lica - izjavio je Damjanović.

Inače, režim Mila Đukanovića pokušao je i da organizuje takozvane kontralitije, koje su blago rečeno doživele fijasko, jer se na njima pojavio veoma mali broj „milogoraca“. Zato uopšte ne bi čudilo da Đukanović pribegne jedinoj soluciji koja mu je u ovom momentu ostala, a to je da u zemlji proglasi vanredno stanje.

Miraš čestitao Vaskrs!

Samoproglašeni mitropolit Miraš Dedeić žestoko se obrukao početkom ove godine, kada iz nekoliko pokušaja nije uspeo da čestita Božić. Raspop nekanonske CPC je na Badnji dan pokušao da snimi poslanicu, a ni iz desetog puta nije uspevao da izgovori dve smislene rečenice. Taj snimak postao je pravi hit, a najzabavniji je sam kraj, kada Miraš svojim Crnogorcima i Crnogorkama čestita Vaskrs.

 

Suze oca Gojka

Otac Gojko Perović kroz suze je sa Cetinja poslao snažnu poruku: „Molimo našu braću koja su juče išla drugim ulicama da dođu ovde da se pomole zajedno sa nama jer nema nama molitve bez njih, niti ima njima Crne Gore bez nas.“

 

Komentari (2)

ludimilo

25.01.2020 07:37

Mojmilovo ničija nije vječno sijala pa neće ni tvoja,konj marke dorat je veliki gospodin u odnosu na tebe,prodana duso prokleta,sudiće ti narod crne gore,nećeš uspjet pobjeć

MiLo

25.01.2020 20:16

Litijama ce ga unistiti,joj gluposti boze dragi da smo se tako protiv Turaka borili...