Nevreme u Hrvatskoj
Facebook
Nevreme u Hrvatskoj

Facebook

Nevreme u Hrvatskoj, Foto: Facebook

Tokom dana je na području Istre bilo lokalnih pljuskova, ali se popodne razvilo nevreme na moru, koje je zahvatilo Italiju i šire područje Rijeke. U Umagu je pijavica rušila stabla.

DHMZ je putem Meteoalarma za danas izdao narandžasto upozorenje za riječku regiju i Istru.

- Budite spremni na jače grmljavine koje mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su bujične poplave, olujni udari vetra i grad, kao i prekidi u saobraćaju na moru - poručili su iz DHMZ-a.

Osim Istre, promena je zahvatila i Karlovac i Dugu Resu, gde je padao grad veličine oraha. Stradao je i deo zgrade gradske kuće kojoj je vetar otkinuo krov.

Na terenu su vatrogasci i policija, a iz tamošnjeg DVD-a su za Dnevnik.hr rekli kako zasad nemaju podatake da li je neko povređen.

Grada i obilne kiše bilo je i Karlovcu, a društvenim mrežama već su se počele širiti objave o štetama u vrtovima i poljima. Neki ljudi javljaju i da im je grad porazbijao prozore, prenosi Indeks.

Šta to znači za vreme u Srbiji?!

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da se jedno osveženje očekuje u utorak i sredu, 4. i 5. avgusta, kad će temperatura pasti za 5 do 8 stepeni.

- To je malo izraženiji pad nego što očekujemo sutra, ali je i velika verovatnoća za pljuskove i grmljavinu. U nekim krajevima bi moglo da bude i lokalnih elementarnih nepogoda, pogotovo u utorak veče i noć ka sredi. Posle tog osveženja, ponovo se očekuje blagi rast temperature na vrednosti od 30 do 34 stepena. Sudeći prema svemu, ovog leta nećemo imati dane sa izrazito visokim temperaturama - rekao je meteorolog.

Podsećamo, meteorolog Marko Čubrilo je saopštio da će se u utorak (04.08.), osim samog dolaska fronta biti jako bitna količina vlage u atmosferi, brzina i vremenski okvir dolazka samog fronta jer će od toga zavisiti potencijal u atmosferi za stvaranje snažnih oluja.

- Najgori moguć "scenario" je dolazak fronta u ranim posle podnevnim časovima kada je atmosfera najviše zagrejana te samim tim i najviše "nabijena" energijom za snažne olujne procese. Opasnost svakako postoji, ali tek u ponedeljak kada se budu znali detalji oko karateristika samog fronta, onda će se sa određenom preciznošću moći reći kolika bi opasnost od jakih oluja u utorak mogla biti - ističe Čubrilo i dodaje:

- Danas krajem dana front prelazi Alpe i počinje sekundarna ciklogeneza nad Jadranom. Do četvrtka pod uticajem ciklona nad Jadranom jače pogoršanje, grmljavina, lokalne nepogode i osetnije osveženje. Posle 07. avgusta, sve do polovine meseca stoji signal za umereno toplo vreme bez velike vrućine uz povremene lokalne pljuskove. Pred nama je veoma neobična promena vremena za ovaj deo godine.

Pročitajte još:

Komentari (3)

Милица

03.08.2020 21:28

Олуја???? Како баш данас??? Јел се то зове космичка правда???

denko

04.08.2020 09:13

postoje razne oluje ova mi se dopada.

vlada

04.08.2020 09:14

Izgleda, Milice, al tek je počelo.