Sneg
Printscreen/YouTube
Sneg

Printscreen/YouTube

Sneg, Foto: Printscreen/YouTube

Nevreme koje je juče i noćas zahvatilo delove Republike Srpske stvorilo je probleme u pojedinim gradovima i opštinama.

Mnoga seoska naselja kod Banjaluke i dalje su bez struje nakon što je jako nevreme koje je rušilo stabla zahvatilo to područje.

- Ekipe Elektrodistribucije su na terenu i rade na sanaciji mreže i otklanjanju kvarova. Dinamiku poslova na mnogim lokalitetima otežava nepristupačan teren, odnosno porušena stabla koja se nalaze na putevima i duž dalekovodnih pravaca, zbog čega su radnici prinuđeni da traže alternativne pravce za dopremu neophodne mehanizacije - naveli su u Elektrodistribuciji Republike Srpske.

Dodali su da njihovi terenski radnici satima bez odmora, na pljusku i kiši, rade na uspostavi urednog snabdevanja.

- Očekujemo da će u toku dana većina kvarova na srednjenaponskoj mreži biti otklonjena - kazali su u Elektrodistribuciji.

Meštani su Nezavisnim novinama javili da su prekidi u snabdevanju električnom energijom uglavnom zabeleženi u seoskim područjima Manjače i Potkozarja - od Kola, Bukvaleka, Saračice, Čokora, Bronzanog Majdana, Kmećana, Obrovca, Subotice do Verića, Šimića i Piskavice.

Najteža situacija je u zaseku Jorgići čiji su meštani bez električne energije već 48 časova.

Željko Kovačević, predsednik Saveta MZ Bistrica, rekao je za "Nezavisne" da je nevreme izlomilo priličan broj stabala, koja su se verovatno zbog hladnog vremena sledila i postala krta.

- Mnoga od tih stabala leže po glavnoj saobraćajnici. Saobraćaj je bio pušten jutros od 10.30 do 11 časova, ali sada je ponovo obustavljen, na terenu je policija koja reguliše saobraćaj - rekao je Kovačević.

Dodao je da u Bistrici nema struje od sinoć, a strujni kablovi su oboreni po šumama.

- Situacija je neopisiva, taman kada se jedno stablo raskrči, dva padnu. Jedan vrlo ružan prizor - kazao je Kovačević.

Kako ističe dodatan problem predstavlja magla na tom području Bistrice.

- U prolazu sam video i jedan automobil koji je noćas ostao zarobljen, jer ga je poklopilo drvo - naveo je Kovačević.

U Mrkonjić Gradu popucale žice na dalekovodima

U nekim selima oko Mrkonjić Grada popucale su žice na dalekovodima, te su meštani ostali bez struje.

Meštani seoskih područja u opštini Mrkonjić Grad poslali su "Nezavisnim" fotografije i video snimke na kojima se vidi kako su na dalekovodima popucale žice.

Meštani su primetili da su ekipe "Elektrodistribucije" Mrkonjić Grada na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Vreme u Srbiji

Srbiji će sutra tokom dana biti pretežno sunčano i toplije, sa maksimalnom temperaturom od 12 do 16 stepeni u pojedinim delovima zemlje. Ujutro po kotlinama jugozapadne i južne Srbije ponegde magla, na jugoistoku umereno oblačno. Samo će se u Timočkoj Krajini zadržati oblačno i tmurno vreme uz mogućnost slabe kiše.

Vetar slab i umeren, u košavskom području jak, na jugu Banata i olujni, jugoistočni. Jutarnja temperatura od 1 do 6 stepeni na jugu Banata do 9 stepeni, najviša dnevna od 12 do 16 stepeni, u Timočkoj Krajini hladnije, oko 7 stepeni.

U Beogradu će sutra biti pretežno sunčano i toplije. Vetar umeren i jak, jugoistočni. Jutarnja temperatura od 3 do 6 stepeni, najviša dnevna oko 15 stepeni.

U nedelju umereno oblačno i dalje toplo, a zatim u većem delu Srbije sa teperaturom oko prosečnih vrednosti, sa izuzetkom Timočke Krajine, gde će biti hladnije i sa padavinama tokom celog perioda, kišom ili rosuljom, početkom nedelje i vlažnim snegom.

Do kraja perioda prolazna naoblačenja sa kišom, u četvrtak na planinama sa snegom, a samo ce u utorak biti uglavnom suvo vreme. RHMZ navodi da će tokom prve dekade decembra u košavskom podrucju duvati jak jugoistočni vetar sa najjačim udarima na jugu Banata sa najčešćim vrednostima od 24 do 28 m/s (85 - 100 km/h).

Pročitajte još: