Porodilište
Tanjug/Dragan Kujundžić
Porodilište

Tanjug/Dragan Kujundžić

Porodilište, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dok u Hrvatskoj rapidno pada broj rođenih, broj hrvatskih državljanki koje rađaju u Nemačkoj se povećava. Od 2000. do kraja 2017. hrvatske državljanke u Nemačkoj su rodile 54.438 dece.

Posledice iseljavanja najbolje se vide po ovim podacima sažetim u analizi pod nazivom "Rađanje Hrvatica u Nemačkoj" koju je izradio dr Ivan Čipin, rukovodilac Centra za longitudinalne populacijske studije (CLPS) pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Analizu je napravio koristeći podatke nemačke Federalne statističke organizacije.

Pročitajte još:

 

U analizi koju je objavio na stranicama Centra za longitudinalne populacijske studije, stoji kako su od 2000. do kraja 2017. hrvatske državljanke u Nemačkoj rodile 54.438 dece. S druge strane, od 2010. do 2017. je prosečna stopa ukupnog fertiliteta iznosila oko 1,4 dece po ženi u reproduktivnom razdoblju što je, zaključuje Čipin, otprilike na sličnom nivou iste stope zabeležene u Hrvatskoj u tom periodu.

Trudnica

Shutterstock, ilustracija

Trudnica, Foto: Shutterstock, ilustracija

"Upravo od 1. januara 2000. godine nemačko zakonodavstvo detetu kojem su oba roditelja stranci omogućilo je sticanje nemačkog državljanstva rođenjem ako jedan od roditelja ima dozvolu boravka i legalno boravi u Nemačkoj najmanje osam godina. Povezano s tim, udeo dece koje su rodile majke s hrvatskim državljanstvom, a koja rođenjem nisu stekla nemačko državljanstvo, smanjio se s 18 odsto 2000. na svega 5 procenata u godinama pre ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Nakon 2013. taj broj počinje da raste, tako da ih je u poslednje dve godine oko 45 procenata, što je rezultat znatnijeg doseljavanja", ističe Čipin.

Od dece koja su, kaže, rođena u braku, a takvih je u posmatranom razdoblju preko 80 procenata, oko 55 odsto očeva imalo je hrvatsko državljanstvo, 30 odsto nemačko, a 10 odsto očeva državljanstvo zemlje koja nije članica EU, a preostali očevi državljani su drugih EU zemalja ili retko neevropskih zemalja.

Pročitajte i ovo:

 

U poslednjih par godina udeo očeva s hrvatskim državljanstvom prešao je brojku od 70 procenata, dok je udeo s nemačkim državljanstvom pao ispod 20 odsto što je opet povezano s pojačanim doseljavanjem iz Hrvatske.

Podaci objavljeni u analizi pokazuju da je u prvih pet godina od ulaska Hrvatske u EU, u Nemačkoj znatno povećan broj hrvatskih državljanki koje su se tamo porodile, ali čija deca nisu rođenjem dobila nemačko državljanstvo. Tako je od 2013. do 2017. godine u Nemačkoj rođeno 4.870 dece, čije su majke hrvatske državljanke, a deca im nisu stekla državljanstvo.