Milorad Dodik
Alo!/Petar Marković
Milorad Dodik

Alo!/Petar Marković

Milorad Dodik, Foto: Alo!/Petar Marković

Dokument koji će Predsedništvo BIH poslati u Brisel usaglašen je i izanaliziran juče na sastanku članova Predsedništva sa ambasadorima i nije ANP.

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik juče je bio izričit da se dokument tako ne tumači, saznaje to ATV iz izvora bliskih diplomatskim krugovima.

Milorad Dodik insistirao je i da se ambasadori i Željko Komšić i Šefik Džaferović izjasne da se ne radi o Akcionom planu.

"Da li je ovo Akcioni plan gospodine Komšiću, da li je ovo Akcioni plan gospodine Džaferoviću?"

Nekoliko puta je upitao srpski član Predsedništva, za šta postoji i pisani dokaz.

Milorad Dodik

Alo!/Petar Marković

Milorad Dodik, Foto: Alo!/Petar Marković

Od ambasadora koji su bili na sastanku među kojima i američki, Milorad Dodik tražio je decidno da potvrde da dokument koji će izaći iz Predsedništva kao usaglašena verzija, niko u Briselu neće tumačiti kao bilo šta drugo osim reforme u oblasti odbrane i nastavka saradnje sa međunarodnim misijama u BiH.

"Nemojte vi, uvaženi ambasadori, pokušati dovesti u poziciju da mi to podržimo, damo i onda NATO kaže to je ANP. Ja vam kažem da ja to neću da prihvatim", izričit je bio Milorad Dodik.

Uplašio se reakcija Prištine

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/I.L. DATUM I VREME: 20.11.2019. 14:13 Nije se oglašavao u medijima! Edi Rama, Foto: Tanjug/AP Nekoliko sati nakon objavljivanja mape na kojoj je kosovska teritorija u granicama Srbije i oštrih reakcija iz Prištine, albanski premijer Edi Rama je korigovao video zapis na svom Fejsbuk profilu, ali se nije oglasio tim povodom, iako se to od njega očekivalo.

Naši izvori iz diplomatskih krugova tvrde da je američki ambasador konstatovao da su se konsultovali sa NATO-om i da će prihvatiti reformski program iz BiH.

Pročitajte još:

"NATO će prihvatiti taj dokument koji ne aktivira ništa i ne menja status MAP-a", decidno je ustvrdio ambasador.

"Ako takav odgovor dobijem od NATO-a, ja prihvatam", bio je odgovor Milorada Dodika.

Milorad Dodik

Tanjug

Milorad Dodik, Foto: Tanjug

Interesantno je, kaže izvor, da je Željka Komšića interesovalo ko će papir nositi u Brisel.

Na to su potrošili dobar deo sastanka.

Nakon sastanka sa ambasadorima održana je posebna sednica Predsedništva, na koju je kao drugu tačku srpski član Predsedništva kandidovao imenovanje Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi