Crna Gora, Milo Đukanović, Crnogorci
Tanjug
Crna Gora, Milo Đukanović, Crnogorci

Tanjug

Crna Gora, Milo Đukanović, Crnogorci, Foto: Tanjug

Fizičko lice koje prilikom izvođenja državne himne, u slučajevima kada je to predviđeno propisima, sedenjem, zviždanjem, stvaranjem buke ili na drugi način ne oda počast kazniće se novčanom kaznom od 700 do dve hiljade evra.

U Skupštini Crne Gore u proceduri je predlog o izmenama Zakona o javnom redu i miru koji predviđa da će se onaj ko prilikom izvođenja državne himne, u slučajevima kada je izvođenje predviđeno važećim propisima, sedenjem, zviždanjem, stvaranjem buke ili na drugi način ne oda počast himni biti kažnjen novčanom kaznom od 700 do 2.000 evra.

Pravno lice koje na javnom mestu, putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa, objavljuje neprimerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana, kaznice se za prekršaj kaznom od 2,5 hiljade do 15 hiljada evra.

"Pod neprimerenim i obmanjujućim sadržajima koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana smatraju se propagiranje narušavanja teritorijalnog integriteta Cme Gore ili zastupanje fašističkih, šovinističkih ili nacističkih ideja i ideologija“, navodi se u obrazloženju.

Preduzetnik koji učini ovaj prekršaj biće moraće da plati novčanu kaznu od 500 do pet hiljada evra.

Odgovorno lice u pravnom licu za ovaj prekršaj kazniće se od 300 do 2.000 evra.

Za fizička lica kazna je od 300 do 1,5 hiljada evra ili zatvor do 60 dana.