Sabor, SPC, Podgorica
Alo
Sabor, SPC, Podgorica

Alo

Sabor, SPC, Podgorica, Foto: Alo

 

Episkop budimsko-nikšićki Joanikije kazao je najavljujući Sabor da će narod biti spreman da golim životima brani crkve i manastire, koji će sutra simbolično biti i zaključani.

Aleksandar Vučić

printscreen

 

Lideri Srba u Crnoj Gori upozoravaju da crnogorske vlasti žele da se domognu Ostroga i miliona evra koje vernici tamo ostavljaju, ali im je primaran cilj da unište pravoslavlje na prostoru te zemlje. Zbog toga se, kažu, neće libiti ni da gurnu ljude u sukobe. Napominju i da će danas sigurno ogroman broj ljudi doći ispred Hrama Hristovog vaskrsenja i da se „ne može znati kakva će biti reakcija Milogoraca na taj skup“.

Mitropolit Amfilohije

Mitropolija CP

Mitropolit Amfilohije , Foto: Mitropolija CP

Crnogorski mediji bliski vlasti pobedu su već proglasili, na prednjim stranama štampe uz fotografiju mitropolita Amfilohija juče su objavljivani naslovi poput: „Vreme je da se srpski popovi isele iz crnogorskih crkava“.

Marko Kovačević

privatna arhiva

Marko Kovačević, Foto: privatna arhiva

 - Verski rat u Crnoj Gori je potreban gazdama Mila Đukanovića. U čitavoj toj hijerarhiji moći Milo je pion kojim neposredno upravljaju Tači, Haradinaj i ostala velikoalbanska klika, a posredno oni koji su pokrovitelji velikoalbanskog projekta.

Sabor, SPC, Podgorica

Alo

Sabor, SPC, Podgorica, Foto: Alo

 

Čitav ovaj progon Crkve koji Đukanović najavljuje nema kao svoj pokretački osnov taj novac od dobrovoljnih priloga iz Ostroga, koji često pominju, navodeći da on odlazi u Srbiju i Srpsku, cilj je uništiti pravoslavlje na prostoru Crne Gore, a navodni ogromni novac iz Ostroga je samo stavljen na tacnu kao ratni plen koji bi đavolji šegrti trebalo da uzmu za sebe, kada bi uspeli u svom bolesnom naumu - tvrdi Marko Kovačević, portparol Nove srpske demokratije i funkcioner Demokratskog fronta.

Marko Milačić

Markomilacic.me

Marko Milačić, Foto: Markomilacic.me

- Milo, ako kreneš na našu crkvu, mi ćemo krenuti na tvoju kuću.

Sabor, SPC, Podgorica

Alo

Sabor, SPC, Podgorica, Foto: Alo

 

Ako taknete Crkvu, čekajte narod u svom dvorištu. Ovo je odavno nadišlo politiku, ovo je borba za goli opstanak - poruka je koju je, pozivajući narod na Sabor, poslao Marko Milačić, predsednik Prave Crne Gore.

Milomir Marić

printscreen

 

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorio je juče da je opasno to što režim u Crnoj Gori ovakvim zakonom pokušava da uradi.

Ivica Dačić

Printscreen

Ivica Dačić, Foto: Printscreen

- Svima savetujem da ne idu protiv svetinja. Svako ko je išao protiv svetinja nije dobro prošao. Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC? - upitao je Dačić.

Vladika mileševski za "Alo!" : Da se sačuva crkva stara 800 godina

Vladika Atanasije

Eparhija Mileševska

Trojičindanski sabor, inače, organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju s ostalim episkopijama iz Crne Gore - Budimljansko-nikšićkom, Mileševskom i Zahumsko-hercegovačkom.

Atanasije Rakita, vladika mileševski, govoreći o učešću na ovom skupu juče je za „Alo!“ kazao:

- Reč je o svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi Hristovoj, koja na ovom našem geografskom prostoru organizovano traje već više od 800 godina i koja je sada poznata u celom svetu kao Srpska Patrijaršija. Ja se zalažem za očuvanje te istinske prirode Crkve i njene istorijske organizacije, njenog poretka, njenih prava, njenih svetinja, za pravo njenih vernika... - naveo je vladika.

 

Palma

Alo!