Korona
EPA/ROBERT GHEMENT
Korona

EPA/ROBERT GHEMENT

Korona, Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

U Sloveniji su zabrinuti opasnom pojavom namernog inficiranja novim koronavirusom s ciljem lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom da se se preboljevanje Covida-19 za sada tretira kao i imunost stečena vakcinacijom.

"Primjećujemo trend povećanja broja onih koji se žele što pre zaraziti kako bi dobili potvrdu koja će im omogućiti lakša putovanja i prelaženje granica, što je opasna praksa koju nikako ne možemo preporučiti", kazala je u ponedjeljak na konferenciji za novinare epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladin stručni savet za Covid-19.

Dodala je da zbog toga, kao i zbog više zabeleženih slučajeva "varanja" na testovima za koronavirus, razmišljaju o restrikcijama, odnosno promeni pravila za putovanja. Među ostalim, navela je, razmišlja se o tome da se oni koji su preboleli Covid-19 skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice, no tek u fazi kad vakcine za imunizaciju većeg dela populacije bude dovoljno.

Na opasnost namernog izlaganja koronavirusu upozorio je i infektolog Tomaž Zovko iz ljubljanskog UKC-a.

"O ovoj bolesti još uvek ne znamo mnogo toga. Ona je nepredvidljiva i može imati trajne posledice. Ne znamo tačno kakve dugoročne posledice bolest ima posebno za mlađe pacijente, makar su one kod nekih vrlo neugodne", upozorio je. Istaknuo je da je neuporedivo sigurnije sprečiti inficiranje i bolest i onda se protiv nje cepiti nego se razboleti i računati da je na taj način stečen imunitet.

Osim toga, svi koji se možda namerno inficiraju u kontaktu s drugima time rizikuju i teži oblik bolesti, zato moramo delovati odgovorno i zaštititi sebe i druge, upozorio je Zovko.