Miraš Dedeić
Printscreen/Youtube
Miraš Dedeić

Printscreen/Youtube

Miraš Dedeić, Foto: Printscreen/Youtube

Nedavno usvojeni Zakon o slobodi veroispovesti u tom smislu je "ključna istorijska prekretnica". Prema njegovim rečima, to je jedno od najvažnijih pitanja državnosti Crne Gore, i u njoj Crnogorske pravoslavne crkve.

- Sad i narod zna da Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve. CPC je stvarala ovu državu. Žele da uzmu u njihovo vlasništvo ono što smo mi do 1920. pravili nakon oslobodenja od Turske. To je nemoguće. Ukoliko se crkve i manastiri ne bi vratili Crnoj Gori, pa tek onda Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, onda Crna Gora ne bi postojala kao država - rekao je "mitropolit Mihailo" za Al Džaziru.

On priznaje da trenutni odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom nisu sjajni. "Mitropolit Mihailo" kaže da se ove dve crkve u mnogo čemu razlikuju, a priznanje autokefalnosti CPC je goruće pitanje.

Miraš Dedeić

Printscreen

Miraš Dedeić, Foto: Printscreen

Tvrdi da je CPC po svojoj prirodi, i jedinstva države i crkve u prošlosti, uvek bila autokefalna i da je u velikoj meri kroz istoriju bila priznata i od drugih.

Dodaje i da će CPC uskoro imati puno priznanje Carigradske patrijaršije, ali kaže da ga unutarhrišcansko negiranje najviše pogađa.

- Carigratski patrijarh Vartolomej, čiji sam bio sveštenik, kazao je da će prouciti istoriju Balkana i da ostalim pravoslavnim crkvama treba dati autokefalnost, a to se odnosi na Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Makedonsku pravoslavnu crkvu - naglasio je mitropolit Mihailo.

On je zamolio sve u Crnoj Gori, ali i u regionu, da i političkim i verskim pitanjima ubuduće prilaze "hladne glave" sa mnogo više samospoznaje, samokritičnosti i katarze.

Komentari (3)

Dobi

15.01.2020 14:26

Mitropolite Mirase, srpski narod interesuje za koliko evrica si se ucipio kod Mila pa tako govoris, zaboravljas i ti Boga i bozju pravdu kad su u pitanju Milovi evrici koje je i on pokrao od naroda, podrzavas kriminal i korupciju, kakav si ti to Mitropolit, sram da te bude.

Sladjan

15.01.2020 16:39

Postujem crkve,neka veruju I oni,bolje ta njihova crkva nego da budu sektasi!!!??

Dejan

15.01.2020 23:09

Nikad vi nećete biti autokefalni! Ni vi ni Makedonci!