MIRAŠ PONOVO BLJUJE VATRU Najavljuje: CPC uskoro dobija priznanje jedne velike crkve! A onda kreće ostvarenje jezivog plana

Mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo izjavio je da bez CPC sa, kako je rekao, "svojom vekovnom imovinom", Crna Gora nije potpuna država.

Miraš Dedeić
Miraš Dedeić, Foto: Printscreen/Youtube

Nedavno usvojeni Zakon o slobodi veroispovesti u tom smislu je "ključna istorijska prekretnica". Prema njegovim rečima, to je jedno od najvažnijih pitanja državnosti Crne Gore, i u njoj Crnogorske pravoslavne crkve.

- Sad i narod zna da Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve. CPC je stvarala ovu državu. Žele da uzmu u njihovo vlasništvo ono što smo mi do 1920. pravili nakon oslobodenja od Turske. To je nemoguće. Ukoliko se crkve i manastiri ne bi vratili Crnoj Gori, pa tek onda Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, onda Crna Gora ne bi postojala kao država - rekao je "mitropolit Mihailo" za Al Džaziru.

On priznaje da trenutni odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom nisu sjajni. "Mitropolit Mihailo" kaže da se ove dve crkve u mnogo čemu razlikuju, a priznanje autokefalnosti CPC je goruće pitanje.

Miraš Dedeić
Miraš Dedeić, Foto: Printscreen

Tvrdi da je CPC po svojoj prirodi, i jedinstva države i crkve u prošlosti, uvek bila autokefalna i da je u velikoj meri kroz istoriju bila priznata i od drugih.

Dodaje i da će CPC uskoro imati puno priznanje Carigradske patrijaršije, ali kaže da ga unutarhrišcansko negiranje najviše pogađa.

- Carigratski patrijarh Vartolomej, čiji sam bio sveštenik, kazao je da će prouciti istoriju Balkana i da ostalim pravoslavnim crkvama treba dati autokefalnost, a to se odnosi na Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Makedonsku pravoslavnu crkvu - naglasio je mitropolit Mihailo.

On je zamolio sve u Crnoj Gori, ali i u regionu, da i političkim i verskim pitanjima ubuduće prilaze "hladne glave" sa mnogo više samospoznaje, samokritičnosti i katarze.

Povezane vesti

 • Korisnik: Dejan
  15/01/2020 - 23:09
  Nikad vi nećete biti autokefalni! Ni vi ni Makedonci!
 • Korisnik: Sladjan
  15/01/2020 - 16:39
  Postujem crkve,neka veruju I oni,bolje ta njihova crkva nego da budu sektasi!!!??
 • Korisnik: Dobi
  15/01/2020 - 14:26
  Mitropolite Mirase, srpski narod interesuje za koliko evrica si se ucipio kod Mila pa tako govoris, zaboravljas i ti Boga i bozju pravdu kad su u pitanju Milovi evrici koje je i on pokrao od naroda, podrzavas kriminal i korupciju, kakav si ti to Mitropolit, sram da te bude.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi