Duško Jovanović
Profimedia
Duško Jovanović

Profimedia

Duško Jovanović, Foto: Profimedia

Saglasnost na predlog o tome dala je danas vlada.

Vlada je jednoglasno usvojila i predlog da se formira Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istagama slučajeva pretnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu i medije.

Ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović kazao je, na konferenciji za novinare da je donet i zaključak da se zadužuje MUP da javno raspiše nagradu u cilju prikupljanja obaveštenja koji će rezultirati otkrivanjem izvršioca, odnosno naručioca krivičnog dela ubistva Jovanovića.

On je saopštio da je jedan od zaključaka i da je MUP dužan da pripremi i vladi dostavi predlog odluke o formiranju Komisije.
„

Oba zaključka su prošla tako da će MUP u narednom periodu, za najduže dve sedmice, na vladi dostaviti konstituisana oba predloga“, poručio je Danilović, ocenivši da je to problem koji opterećuje Crnu Goru, novinarsku zajednicu i društvo u celini.

On je dodao da će raditi na tome da konsultacije sa institucijama obavi u najbržim rokovima.

Govoreći o visini nagrade za informaciju o ubistvu Jovanovića, objasnio je da će se konsultovati sa medijskom zajednicom.
„

Videću šta je mera da se ne obrukamo kad 12 godina kasnije tražimo novčanu nagradu za informaciju o ubistvu Jovanovića, a da to ne budu sklono bilo kakvom vidu manipulacije“, rekao je Danilović, preneli su podgorički mediji.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. ispred redakcije lista Dan. Na njega je pucano automatskom puškom iz automobila "golf 3".

Dvanaest godina nakon zločina još se ne zna ko je sve te noći bio u automobilu iz kojeg je pucano, ko je imao kakvu ulogu u organizaciji ubistva, a još manje ko je i zbog kog motiva naručio ubistvo vlasnika i glavnog urednika Dana.

U četvrtoj presudi u slučaju ubistva Jovanovića, osuđen je samo Damir Mandić na 19 godina zatvora zbog saučesništva u tom zločinu.

Mandić je, naime, najpre oslobođen, zatim je dobio 30 godina, a u trećem postupku je osuđen na 18 godina zatvora, ali je presuda poništena u Ustavnom sudu.