Đe mene nađe, Milo Đukanović
AP Risto Božović
Đe mene nađe, Milo Đukanović

AP Risto Božović

Milo Đukanović, Foto: AP Risto Božović

Pročitajte još:

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske dugo već upozoravaju da resorno ministarstvo obavlja raspodelu novca na osnovu nezakonitog akta, koji nije u skladu sa Zakonom o državnoj upravi. Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, kaže za "Novosti" da su umesto zakonom propisanog pravilnika, na sceni nezakoniti kriterijumi koji "diktiraju" raspodelu budžetskih sredstava.

Preporučujemo još:

- Javnost mora da zna da su Mitropoliji od resornog ministarstva u 2018. godini uplaćena svega 2.842 evra! Ministarstvo se ponaša diskriminatorski, dok nadležni godinama na to ne reaguju, već ćute. Ovaj put lični pečat tome dao je ministar Mehmed Zenka - kaže Džomić. Nemam ništa protiv što se on hvali da je vernik i da ide u džamiju i klanja džumu, ali iz ove raspodele lepo se vidi da on favorizuje Islamsku zajednicu, kao i raspopa Miraša Dedeića i njegovu organizaciju.

Džomić dodaje kako je video da je Dedeiću Ministarstvo minulih godina uplaćivalo novac, čak i za dodatne kanale za Total TV, za polomljena stakla i za štošta drugo, a što nema nikakve veze sa verskim aktivnostima.

Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Cicijašluk državnih organa, međutim, nije uticao na veliku duhovnu obnovu u Crnoj Gori, koju je pre gotovo tri decenije započeo mitropolit Amfilohije. Svoj vidljivi izraz ona je dobijala i u obnovi hramova i manastira (oko 600 njih), izgradnji novih. Mnogi vernici stali su u red najvećih ktitora srpskog roda, poput Novaka Đokovića, koji je, na primer, pomogao izgradnju Crkve Svetog arhangela Mihaila u Jasenovom Polju kod Nikšića, kraju njegovih predaka. Na listi donatora je i Mateja Kežman, proslavljeni fudbaler.

Tu je i ktitor Miodrag Daka Davidović iz Nikšića, koga je patrijarh srpski Irinej odlikovao Ordenom Svetog Save prvog stepena, a od mitropolita Amfilohija dobio je Orden Svetog kralja Milutina, za nemerljiv doprinos u obnovi manastira Ostrog i pravoslavnih svetinja širom Crne Gore, Srbije, Kosova i Metohije, Svete Gore.

Manastir Svetog Save u Orlini (Golija), građen je sedam godina, opet zahvaljujući trudu Miodraga Davidovića. Unutrašnjost hrama ikonopisale su zlatne ruke oca Lazara, a ikonostas profesora mr Mirka Toljića. Ova golijska lepotica izdigla se iznad celog kraja i jednako se vidi iz Crne Gore i Hercegovine.

 

 

Komentari (1)

greda

28.01.2019 02:32

Sto bi sa 30 popova