Hapšenje, ubistvo, sud
Shutterstock
Hapšenje, ubistvo, sud

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Zbog pretnji upućenih putem Fejsbuka ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću i šefu policije Nikoli Milini, u istražnom zatvoru završio je 47-godišnji Augustin Jozić zvani Tiki.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je saopštilo zagrebačko Opštinsko državno tužilaštvo ne navodeći identitete, muškarac je osumnjičen da je s ciljem da zastraši dvojicu državnih službenika, korišćenjem vlastitog Fejsbuk profila na profilu jednog službenika napisao da ako ništa ne preduzmu treba im “prosvirati metak kroz glavu”, javlja Jutarnji list.

Kako i dalje može da se vidi na Fejsbuku, ispod jednog statusa ministra Božinovića od 3. septembra, osumnjičeni Jozić je dan kasnije kasno uveče objavio niz komentara u kojima spominje određena, po njemu, naručena ubistva. U poslednjem komentaru koji je objavio 21 minut posle ponoći napisao je sporni navod:

“Evo ti ako sad ovo ništa ne preduzmete ni vi ni Milina mater vam je*em treba vam metak prosviratt kroz glavu jer ovo je moja zemlja i moja Hrvatska ja više ne bežim napolje vas ću sve progoniti za časnu i slobodnu Hrvatsku”.

Jozić je inače na svom profilu objavio više statusa u kojima proziva policiju i druge državne institucije, a takođe je pozivao na “Javno suđenje političarima” koje je bilo zakazano za 14. septembar ove godine u podne na Trgu bana Josipa Jelačića.

Nakon što je policija nad njim provela kriminalističko istraživanje, tužilaštvo je istražnom sudiji zagrebačkog Županijskog suda predložilo da mu odredi istražni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja dela, što je sudija i prihvatio.

Zanimljivo je da je sporni komentar “treba vam metak prosvirati kroz glavu”, intorniran vrlo slično kao i komentar na Fejsbuk stranici portala Index “ove novinare od indexa treba ubijati” iz avgusta.

Ali, dok je Jozićev komentar ocenjen kao krivično delo pretnje, zbog čega je ne samo procesuiran nego je i završio u Remetincu, prijavu protiv autora drugog komentara, koji smatra da bi trebalo ubijati novinare, nadležno splitsko tužilaštvo je odbacilo smatrajući da tu nema zastrašivanja te da ne postoje elementi krivičnog dela pretnje. Čini se da ista pravila ne vrede u Splitu i u Zagrebu, navodi se u vesti Jutarnjeg lista.