Bolnica
Alo!/ Dejan Briza
Bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

 

* Republika Srpska je u samom vrhu lestvice u svetu kad je reč o učestalosti moždanog udara

* Svake godine bude oko 4.500 novoobolelih, dok se starosna dob za ovu bolest sve više pomera ka mlađim osobama

* Struka upozorava da moždani udar poprima oblik epidemije

Uzroci za nastanak najčešće su neuredan način života, loše prehrambene navike, pušenje, konzumiranje alkohola, genetske predispozicije.

Lekari naglašavaju da se moždani udar može dogoditi bilo kome, bez obzira na godine i pol, a primećen je trend povećane učestalosti obolevanja kod osoba srednje životne dobi, što se, na našim prostorima, pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktora rizika.

Pročitajte još:

U Klinici za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS na godišnjem nivou bude primljeno oko 1.000 pacijenata sa simptomima moždanog udara. Načelnik ove klinike dr Siniša Miljković kaže da je ova bolest, pretežno, bolest trećeg životnog doba.

– Međutim, u poslednje vreme imamo dosta pacijenata u životnoj dobi od 45 do 65 godina, oko 30 odsto. S druge strane, oko deset odsto naših pacijenata su osobe mlađe od 45 godina – ističe Miljković i objašnjava da su najčešći simptomi oduzetost polovine tela, iskrivljenost lica, poteškoće sa govorom, često gubitak ravnoteže, ponekad jaka glavobolja i povraćanje, ako se radi o hemoragijskom moždanom udaru.

smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

- Simptome je najlakše zapamtiti kroz skraćenicu GROM - G – govor, R- ruka ili slabost ruke i noge, O –obraz, odnosno slabost i iskrivljenost mišića lica, M – minute, što pre se javiti neurologu, jer u okviru četiri do pet sati od početka simptoma možemo da krenemo sa adekvatnom terapijom – naglašava Miljković., piše Srpskainfo.

Faktori rizika, odnosno osobe koje su u riziku, jesu pacijenti koji imaju visok krvni pritisak, povišene masnoće u krvi, dijabetes, pušači, osobe koje konzumiraju alkohol.

Jedna osoba preminula! Epicentar zaraze u Beogradu!

AUTOR: Blic/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 11.09.2019. 11:02 Među evropskim zemljama najugroženija Grčka Bolnica, Foto: Alo!/Dejan Briza Prema poslednjim informacijama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" do 10. septembra u Srbiji je prijavljeno ukupno 13 slučajeva oboljevanja od virusa Zapadnog Nila, od kojih je velika većina, čak devet, registrovano u Beogradu.

– U riziku su i osobe koje imaju takozvani sedeći posao, odnosno osobe koje se ne kreću dovoljno i nemaju fizičke aktivnosti, osobe sa povećanom telesnom težinom, gde je posebno opasna takozvana abdominalna ili stomačna gojaznost, te osobe sa nekim srčanim tegobama, a srčane aritmije su najčešći uzrok moždanog udara kada je reč o tim bolestima. Na našim prostorima to su najčešći uzroci, tako da je preko 80 odsto pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom, dok oko 60 odsto ima povišen holesterol – kaže Miljković.

Bolnica

Alo!/ Masanori Jošida

Bolnica, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Rano prepoznavanje znakova i hitno lečenje u specijalizovanoj jedinici za moždani udar su od suštinske važnosti. Najveći napredak u lečenju bolesnika sa određenim oblikom ishemijskog moždanog udara je postignut primenom takozvane trombolitičke terapije, koja četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda a koja se godinama primenjuje u Jedinici za moždani udar UKC RS.

Povezane teme:

Trombolitičkom terapijom se deluje na sam uzrok bolesti, odnosno, ovaj lek razgrađuje tromb-ugrušak na mestu gde je nastao. Međutim, ona se može dati samo ako pacijent stigne u okviru od četiri i po sata od nastanka moždanog udara. Zato je izuzetno važno da se pacijent, čim oseti simptome ili posumnja na moždani udar, javi lekaru ili direktno neurologu kako bi se što pre reagovalo.

smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Skrining na postojanje fibrilacije atrija, vrste aritmije, je od izuzetnog značaja zato što se smatra da će od pacijenata koji imaju ovaj tip aritmije, svaki peti dobiti moždani udar, a svaki sedmi dobiti ponovljeni moždani udar. Moždani udari koji su posledica ovog tipa aritmije ne samo da izazivaju tešku invalidnos - oduzetost polovine tela, smetnje govora, nego su praćeni i značajno većim procentom umiranja, tako da se smatra da čak do 50 odsto pacijenata umire u prvoj godini od nastanka moždanog udara.

Nikako ne kupujte OVAJ PROIZVOD, već troje ljudi je UMRLO!

AUTOR: Index.hr/A.K. DATUM I VREME: 08.06.2019. 13:36 Alarmantno stanje! Foto: Shutterstock, ilustracija Tri osobe su umrle u bolnici u Velikoj Britaniji nakon infekcije patogenom bakterijom koja izaziva listeriozu, a verovatno je da je izvor zaraze u pakovanim sendvičima, saopštila je britanska agencija za javno zdravstvo PHE (Public Health England).

Posle 40, nema zdravih, samo nepregledanih

Jedan od najvažnijih načina prevencije, svakako je i ultrazvuk krvnih sudova vrata i glave kojim se otkriva u kakvom stanju se nalaze krvni sudovi koji dovode do moždanog udara. To treba da urade svi pacijenti sa navedenim faktorima rizika, odnosno sve osobe preko 40 godina starosti bar jednom godišnje.

- Kaže se da preko 40 godina nema potpuno zdravih osoba, postoje samo nepregledane osobe koje misle da su zdrave – ističe Miljković i dodaje da je prevencija najefikasniji način borbe protiv moždanog udara.

Usledilo hitno naređenje, povlače ih iz prodavnica! Velika opasnost za građane!

AUTOR: Index/ N.M. DATUM I VREME: 24.04.2019. 18:36 Zaraza se takođe može pojaviti i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa i živine dođu u kontakt sa voćem ili povrćem. Prodavnica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Ministarstvo poljoprivrede izvestilo je u sredu da se zbog prisutnosti salmonele povlače s tržišta sveža konzumna jaja Lukač A klase, a koja proizvodi i pakuje Lukač d.o.o., Ostrovička 1, Zagreb.

- U prevenciji utičemo na sve navedene faktore rizika. Prekid pušenja, konzumacije alkohola, smanjenje masnoća u krvi, povećanje fizičke aktivnosti, regulisanje šećera u krvi, smanjenje krvnog pritiska, promena načina ishrane, redovno uzimanje lekova za pritisak, za masnoće, aritmije. Preporuke stručnjaka su da se poveća fizička aktivnost, smanji unos masti i soli u organizam kroz ishranu, te da se uvede takozvana mediteranska ishrana, a to podrazumeva povećani unos voća, povrća i ribe – ističe Miljković.

BONUS VIDEO: Alo.rs na licu mesta! Drama u naselju Braća Jerković