DAMJAN JEDINI PREŽIVEO NAPAD AJKULE U JADRANU, VERICINO TELO NISU NAŠLI More se zacrvenelo od krvi, počeo sam u panici da vrištim!

On je jedini preživeo napad ajkule na Jadranu, ostali nisu bili te sreće!

Ajkula
Ajkula pojela Vericu, Damjan se jedva spasao, Foto: Tanjug/AP

Slovenac Damjan Pesek bio je desetak metara od obale u uvali Mala Smokva na Visu, s ulovljenim gofom oko pasa. Na brodu u blizini odmarala su se dvojica njegovih prijatelja. Imao je ronilačko odelo, a u ruci je držao podvodnu pušku. Nešto ga je iznenada udarilo u nogu, a more se zapenilo od krvi. Ispred sebe je ugledao veliku bijelu ajkulu!

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI Kada vidite na koji način je Beograđanin poginuo u Hrvatskoj, proći će vam struja kroz čitavo telo

Vojni specijalac i instruktor ronjenja Slovenske vojske iz Bleda tog oktobra 2008. uspeo je da se spasi iz ralja morskog psa. U poslednjih 140 godina velika bela ajkula viđena je u Jadranu više od 60 puta.

"Bilo je jezivo. Uhvatio sam ga za škrge i zabio mu strelicu podvodne puške u trbuh. Ranjena ajkula udaljila se samo na tren. Panično sam isplivao na površinu. Vrišteći sam dozivao prijatelje. Oštra peraja prilazila su mi sve bliže i bliže. Bio sam nemoćan i gledao ko će brže do mene. Samo za tren prijatelji su bili brži", ispričao je Damjan.

Beograđanka otišla na more da se oporavi od teške bolesti, pa završila IZA REŠETAKA

Čim je izvučen na obalu prevezli su ga helikopterom Hrvatske vojske u splitski KBC, a doktori su mu jedva spasili nogu i život. Kasnije se dugo oporavljao od povreda.

Od početka vođenja službenih statistika, odnosno u posljednjih 150 godina, morski psi su u Jadranu odgovorni za smrt 11 kupača. To su podaci "Shark Research" Instituta koji statistiku vodi za ceo svet.

Prvi zabeležen napad morskog psa dogodio se 1934. godine u Kraljevici. Velika bela ajkula napala je 17-godišnju učenicu Vericu Novak iz Slovenije.

Devojka se oglušila na upozorenja lokalnih ribara koji su ranije videli ajkulu na tom području i otišla da pliva van označenog kupališta.

Njeno telo nikada nije pronađeno, a prema opisima očevidaca stručnjaci su zaključili da je reč o velikoj beloj ajkuli.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi