Grčka, plaža
Shutterstock/Ilustracija
Ajkula

Tanjug/AP

Ajkula pojela Vericu, Damjan se jedva spasao, Foto: Tanjug/AP

Slovenac Damjan Pesek bio je desetak metara od obale u uvali Mala Smokva na Visu, s ulovljenim gofom oko pasa. Na brodu u blizini odmarala su se dvojica njegovih prijatelja. Imao je ronilačko odelo, a u ruci je držao podvodnu pušku. Nešto ga je iznenada udarilo u nogu, a more se zapenilo od krvi. Ispred sebe je ugledao veliku bijelu ajkulu!

Vojni specijalac i instruktor ronjenja Slovenske vojske iz Bleda tog oktobra 2008. uspeo je da se spasi iz ralja morskog psa. U poslednjih 140 godina velika bela ajkula viđena je u Jadranu više od 60 puta.

"Bilo je jezivo. Uhvatio sam ga za škrge i zabio mu strelicu podvodne puške u trbuh. Ranjena ajkula udaljila se samo na tren. Panično sam isplivao na površinu. Vrišteći sam dozivao prijatelje. Oštra peraja prilazila su mi sve bliže i bliže. Bio sam nemoćan i gledao ko će brže do mene. Samo za tren prijatelji su bili brži", ispričao je Damjan.

Čim je izvučen na obalu prevezli su ga helikopterom Hrvatske vojske u splitski KBC, a doktori su mu jedva spasili nogu i život. Kasnije se dugo oporavljao od povreda.

Od početka vođenja službenih statistika, odnosno u posljednjih 150 godina, morski psi su u Jadranu odgovorni za smrt 11 kupača. To su podaci "Shark Research" Instituta koji statistiku vodi za ceo svet.

Prvi zabeležen napad morskog psa dogodio se 1934. godine u Kraljevici. Velika bela ajkula napala je 17-godišnju učenicu Vericu Novak iz Slovenije.

Devojka se oglušila na upozorenja lokalnih ribara koji su ranije videli ajkulu na tom području i otišla da pliva van označenog kupališta.

Njeno telo nikada nije pronađeno, a prema opisima očevidaca stručnjaci su zaključili da je reč o velikoj beloj ajkuli.

Komentari (2)

hehe

18.08.2018 23:41

ide na slovence

8888142521

21.08.2018 20:41

ससुर