Budva Crna Gora
Shutterstock
Budva Crna Gora

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

* Prva istražna bušotina za naftu i gas italijansko-ruskog konzorcijuma "Eni-Novatek" u Crnoj Gori biće izbušena van teritorijalnih voda

* To će se odvijati na oko 22 kilometra od crnogorske obale

* Vest je saopštila Uprava za ugljovodonike Crne Gore

Rezultati prvih istražnih bušotina planiranih za iduću godinu, kako su kazali u Upravi, daće odgovor na pitanje da li na predmetnim blokovima postoje rezerve nafte i gasa, te da li će potencijalno nađene rezerve biti takve i tolike da se mogu komercijalno proizvoditi.

- Tek nakon što se utvrdi postojanje struktura i one budu izbušene, moći će da se dâ odgovor na pitanje da li u podmorju Crne Gore, tačnije u izabranim strukturama, postoje rezerve nafte i gasa. Iako su geofizička istraživanja izvršena u skladu sa najsavremenijim metodama, o ugljovodoničnom potencijalu crnogorskog podmorja na predmetnim blokovima ne možemo govoriti samo na osnovu prikupljenih podataka - rekli su crnogorskim medijima u Upravi.

Pročitajte još:

Podsetimo, u skladu sa Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika na blokovima četiri, pet, devet i deset, koji je potpisan sa italijansko-ruskim konzorcijumom "Eni-Novatek", tokom novembra i decembra prošle godine u crnogorskom podmorju je izvršeno 3D geofizičko snimanje predmetnih blokova, ukupne površine 1.228 kilometara kvadratnih.

Predsednik Vučić najavio povećanja plata medicinarima i doktorima! Penzonerima po 5.000 dinara!

AUTOR: Alo.rs/T.Đ DATUM I VREME: 20.10.2019. 11:32 - 20.10.2019. 11:39 Predsednik je najavio povećanje plata i penzija, kao i novčanu pomoć penzionera sa najmanjim primanjima. Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen * Predsednik Srbije najavio je povećanja plata i penzija * Vučić dodao da će biti iznet nacionalni investicioni plan od 10 milijardi evra OTKRIVEN DETALJAN SPISAK PLATA U JAVNOM SEKTORU NAKON POVEĆANJA!

Iz Uprave za ugljovodonike su precizirali da je cilj ovih geofizičkih snimanja bilo prikupljanje podataka o strukturi podmorja na definisanim blokovima.

Crnogorci na ovome zarađuju milione! Turista sve više, a zbog jedne stavke zarade pravo bogatstvo!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 14.10.2019. 12:39 Neverovatno! Plaža, more, leto, turisti, Foto: Alo! I. M. Turisti su sve više zainteresovani da svoj odmor provedu u Crnoj Gori. Crna Gora beleži uspešnu turističku godinu, naročito u pogledu ostvarenih prihoda od turizma, saopštila je Nacionalna Turistička Organizacija Crne Gore (NTO). AUTOR: Blic/D.S.

- Kada govorimo o blokovima četiri, pet, devet i deset, prikupljeni i obrađeni podaci su u funkciji određivanja tačnih lokacija za bušenje istražnih bušotina koje su u skladu sa Ugovorom , sastavni dio obaveznog radnog programa koji grupa "Eni-Novatek" mora da izvede u okviru prve faze istraživanja, a koja traje četiri godine - istakli su u Upravi.

Kada je reč o blokovima 30 i 26 u crnogorskom podmorju, na kojima koncesiju za istraživanje ima grčka kompanija "Energean", u februaru ove godine završeno je 3D geofizičko istraživanje, za koje se očekuje da će podaci biti prikupljeni do kraja godine.

BONUS VIDEO: Završetak prikaza na vojnom aerodromu - "Sloboda 2019"