Jugoslavija
Printskrin
Jugoslavija

Printskrin

Jugoslavija, Foto: Printskrin

Stjepan „Stipe“ Mesić bio je hrvatski političar. Poslednji je predsednik Predsedništva SFRJ i jedini političar koji je bio predsednik države, predsednik vlade i predsednik parlamenta u Republici Hrvatskoj.

Mesić je bio poslanik u Hrvatskom saboru tokom šezdesetih, a nakon toga van politike do 1990. kada je postao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a potom i premijer Hrvatske, kao i predsednik Hrvatskog sabora.

Stjepan Mesić

printscreen

Stjepan Mesić, Foto: printscreen

Osim toga, bio je hrvatski član Predsedništva SFRJ, gde je prvo postao potpredsednik, a zatim 1991. poslednji predsednik Predsedništva Jugoslavije.

Na hrvatskom saboru 1992. godine izjavio je nešto po čemu će ga generacije pamtiti - "Mislim da sam obavio zadatak, Jugoslavije više nema, i hvala vam lepo."

Godine 1994. izašao je iz Hrvatske demokratske zajednice i s istomišljenicima i osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati (HND). Kasnije je većina članova HND-a, uključujući Mesića, prešla u Hrvatsku narodnu stranku (HNS).

Nakon smrti Franje Tuđmana, decembra 1999. godine, Mesić je u 2. krugu glasanja izabran za predsednika Hrvatske (februar 2000). Ponovo je izabran za predsednika januara 2005. godine.

Pre samo par meseci u jednom intervjuu osvrnuo se na odnos Srba i Hrvata. 

Ocenio je da je mržnja i dalje najveći problem u regionu, a da Srbi i Hrvati treba da se okrenu budućnosti na isti način na koji su to učinili Francuzi i Nemci posle Drugog svetskog rata.

„Možemo sarađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, ako su Francuzi i Nemci posle tri velika rata u samo 130 godina, posle silnih žrtava i razaranja, posle velike mržnje, seli i dogovorili se da stvaraju novu Evropu koja neće praviti, već otvarati granice, i gde više neće biti alibija da se napadaju komšije, već da se štite nacionalne manjine, onda to valjda mogu da učine i Hrvati i Srbi“, rekao je Mesić.

Pročitajte još

Komentari (1)

Buda

03.04.2021 14:13

Bilo bi posteno da je kazao a od koga je dobio zadatak Ali mi to vrlo dobro znamo sta je bila I kolika je I cija uloga bila u ovom krvavom ratu,gde su na svim stranama ginula NASA deca,radi njihove pljacke tudje teritotije I imovine.Neka I'm je prokleto sve sto je oteto.