Rijeka, islamisti, teroristički napad,
Printscreen youtube
Rijeka, islamisti, teroristički napad,

Printscreen youtube

Rijeka, islamisti, teroristički napad,, Foto: Printscreen youtube

 

Na današnji dan pre 24 godina automobil marke fiat regata riječkih registarskih tablica u kome se nalazilo 70 kilograma eksploziva zakucala se u zgradu Policijske uprave u Rijeci. Eksplozija je uništila bila veliki deo zgrade, a napadu je poginula jedna osoba, a 32 su bile ranjene. Ovaj napad, dva meseca posle operacije Oluja, tokom koje je proterano 250.000 Srba digla je Hrvatsku na noge.

Mediji su za napad odmah optužili bivše pripadnike vojske RSK tvrdeći da je to osveta za pad Krajine. Međutim, dok je Tuđman putovao u Dejton na mirovne pregovore koji su sledili u Zagrebu je nekoliko dana usledio šok.

Odlaze u Siriju da se bore rame uz rame sa džihadistima! Nije im malo što su ubijali Srbe, pa bi još! Jeziva priča o Hrvatici teroristi! (FOTO)

AUTOR: Alo/Index.hr/V.M. DATUM I VREME: 12.08.2019. 21:02 Hrvati i Albanci na istoj strani! Islamska država, Foto: Profimedia Borci Islamske države, posle sloma tzv. kalifata smešteni su u kampovima, među kojima je i El-Hol, na severoistoku Sirije. U pustinjskim uslovima živi 70.000 ljudi, među kojima je i hrvatska državljanka Dora Bilić sa petogodišnjom ćerkom.

 

 

Odgovornost za napad preuzela je tadašnja egipatska teroristička organizacija Al Gama Al Islamiya zbog nestanka tadašnjeg vođe organizacije Fuad Qasem Abu Tala Šeik koji je sa danskim pasošem stigao 12.09.1995 iz Amsterdama u pratnji prevodioca Ahmeda Mousa Mahmouda u Zagreb.

Rijeka, islamisti, teroristički napad,

Printscreen youtube

Rijeka, islamisti, teroristički napad,, Foto: Printscreen youtube

 

 

Obojici se istog dana izgubio svaki trag na putu ka BiH. Njih je zarobilo Hrvatsko vijeće odbrane narednog dana. Pet godina kasnije isplivala je posle promene vlasti u Hrvatskoj prava istina.

Naime oba islamista su predata hrvatskoj policiji.  Hrvatski i američki obaveštajci uhvatili obojicu islamista i preko Rijeke prebacili ih na američki vojni brod razarač USS Džonson koji je plovio u Jadranu gde su saslušani zbog umešanosti u prvi teoristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku 1993, a zatim bili izručeni Egiptu gde su oba pogubljena vešanjem.

 

 

Pošto je PU Rijeka bila poslednja stanica gde je Abu Talat viđen živ egipatski islamisti odlučili su da meta napada bude upravo zgrada policijske stanice u Rijeci.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

Tog dana kad je usledilla eksplozija, veću materijalnu štetu i veći broj ljudskih žrtava sprečila je činjenica što je vozilo u kojem je bilo 70 kg TNT-a, da bi moglo ući u parkiralište policijske stanice, moralo je oštro skrenuti zbog čega je morao smanjiti brzinu čime je fiat regata u kojoj je bio bombaš samoubica izgubio silinu zaleta.Takođe stanica se nalazila na višem terenu, kao i stepenice između parkirališta i stanice u koje je udario automobil-bomba.

 

Bombaš-samouboica nije stao na mestu nego je nastavio voziti dalje prema stanici, ali su ga zaustavile stepenice Zbog toga udarni talas nije bio toliko jak i jačina je otišla prema parkiralištu.Eksplozija je napravila je veliki krater u tlu, uništila parkirane automobile i pročelja okolnih zgrada. Policija je na uviđaju među delovima automobila zajedno s napadačevim ostatcima pronašla deo kanadskog pasoša. Napadač je identifikovan kao John Fawza 35 godišnji državljanin Kuvajta.Istraga je nastavljena i narednih godina ali bez zvaničnih saopštenja.

Rijeka, islamisti, teroristički napad,

Printscreen youtube

Rijeka, islamisti, teroristički napad,, Foto: Printscreen youtube

 

 

Dva dana posle napada 22.oktobra u kairskom listu Al Wahd objavljena je preteća poruka " Hrvati pustite Abu Talata pre nego što bude kasno. Ova herojska akcija dolazi kako bi Hrvatima pokazala da slučaj šejha Qassema ne može proći drugačije nego potocima prolivene krvi...Krv koja ključa...neće se smiriti dok Zagreb ne oslobodi šejh Qassema. Početkom 2000 komamdant vojnog krila Al Game Abu Mujahid Abdulmuti relao je da je auto bomba u Rijeci bio njihov neuspeo pokušaj da vrate Abu Talata, koji je likvidiran i mesto gde je sahranjen i dalje je nepoznato. 

Idejni vođa napada na Rijeku Hasan al Šarif poginuo je nekoliko dana posle napada u centralnoj Bosni posle skukoba sa HVO.

BONUS VIDEO: Prepad na teroriste - vežbe na aerodromu u Batajnici