Valentin Incko
printscreen
Valentin Incko

printscreen

Valentin Incko, Foto: printscreen

"Mislim da će sada doći do preokreta i većeg angažmana Nemačke i to će biti na dobrobit i BiH i Balkana", kazao je Incko u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV).

On je ovo izjavio nakon što su se pojavila nagađanja da će ga na mestu visokog predstavnika početkom naredne godine naslediti konzervativni nemački političar Kristijan Šmit, a on bi trebao da predvodi pojačane napore da se uklone blokade koje već godinama sprečavaju svaki napredak u BiH, prenela je Hina.

Da li će Srbi moći da se odupru napadima Nemačke i Bajdena?

 

Incko nije direktmno potvrdio da će ga naslediti Šmit, ali je kazao kako je definitivno potrebna "robusna politika" međunarodne zajednice u BiH.

Optimista je da će se to dogoditi i zbog činjenice da dužnost predsednika SAD uskoro preuzima Džo Bajden, a on i nemačka kancelarka Angela Merkel dele slično viđenje stanja u BiH.

"Sada imamo novu konstelaciju: Bajden odlično poznaje Balkan, bio je u BiH tokom rata, a Angela Merkel s njim ima jako dobre odnose i to bi mogla biti dobitna kombinacija", kazao je Incko.

Džo Bajden
Džo Bajden, Foto: AP/Patrick Semansky

Ocenio je i kako je njegovo nastojanje da se stvari u BiH počnu menjati već dalo rezultate jer je nakon ultimatuma koji je dao Miloradu Dodiku uklonjena ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, ranije postavljena na ulazu u studentski dom na Palama, a ostavku je dao i kompromitovani predsednik Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) Milan Tegeltija, blizak Dodiku.

"Ta se faza treba nastaviti, sa mnom ili s novim visokim predstavnikom, no to je odluka Veća za sprovođenje mira (PIC)", kazao je austrijski diplomat.

Milorad Dodik

Alo.rs

Milorad Dodik, Foto: Alo.rs

Naveo je i da je već pripremio predlog zakona kojim bi se u BiH zabranilo negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice. Predlog je sačinjen po uzora na onaj koji ima Austrija i koja strogo sankcioniše negoranje holokausta.

Taj će prijeldog biti proslijeđen na razmatranje i usvajanje parlamentu BiH početom siječnja. Ne bude li to moguće, Inzko je najavio kako će se nakon toga "razmišljati o daljim koracima" čime je naznačio kako postoji mogućnost da on takav zakon nametne koristeći svoje ovlasti.

Komentari (10)

Selja

27.12.2020 09:11

Istorija se ponavlja Gavrilo Princip....

Popuskin

27.12.2020 10:37

Znamo kakva je dobrobit za Balkan bila kad se Njemacka angazovala.

BanSi

27.12.2020 11:17

Od amera(engleza) i germana ne ocekivati nista dobro,istorija to kaze(kolonijalne i genocidne tvorevine),pravoslavci im trn u oku.

Srboljub

27.12.2020 11:31

Ovaj ko lud na brašno,vidi se da ništa nije naučio iz bliže i dalje prošlosti sa ovih prostora.

Sanel

27.12.2020 13:08

Nije poenta uništavanje naroda, već fašističke politike koja vec nekoliko decenija usporava region zbog želje za širenjem teritorije. Pozabavite se o sebi. Ostavite se bajke o velikoj Srbiji i trovanju sopstvenog naroda mržnjom pričama o kolevkama srpstva na Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, BiH, Vojvodini, Hrvatskoj i bićemo svi mirni i sretni jedni pored drugih.

Nikola

27.12.2020 18:18

@Sanel - Neznam Sanele kako možeš uopšte da napišeš takav komentar jer zatvaraš oči pred istorijom i činjenicama ko je u ex Jugi započinjao sukobe.

Ana

27.12.2020 15:59

Dokle ce ove matore psihopate unistavati Srbe? Ovog puta smo i jaci i pametniji, a svet podeljeniji, posebno Amerika i Evropa. Imace oni mnogo svojih problema, tako da nase nece ni moci da resavaju.

Zdenko

27.12.2020 18:24

@Ana - Ali ovok puta su i svi drugi jači nego ikad sto su bili...... Pa izvolite

Sajber

27.12.2020 17:41

Валентин Инцко очигледно није учио историју. Да је ишта прочитао сазнао би да су Срби два два пута бацили на колена Швабе.

milovan

27.12.2020 18:20

Neznam kako oni mogu nekoga da nametnu ako mi to necemo.??!! Zasto uvek moraju biti svabe.?? Zasto nemoze Talijan,Svicarac,Grk, Francuz. Neznam dali to tako moze.