Crna Gora
Shutterstock
Crna Gora

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je, u kontekstu aktuelnog pitanja Zakona o slobodi veroispovesti, o čemu je Ðukanović detaljno upoznao visokog sagovornika, podelio uverenje da su dijalog, spremnost na razumevanje i rešavanje tenzija mirnim putem najbolji način za njihovo prevazilaženje.

Kako je saopšteno iz Kabineta Ðukanovića, Mišel je istakao važnost neformalne večere sa liderima Zapadnog Balkana u nedelju u Briselu i iskazao punu saglasnost sa jasno prepoznatim oblastima koje treba da budu u fokusu pažnje u cilju budućeg napretka regiona Zapadnog Balkana - vladavina prava, obrazovanje, bolja povezanost i infrastruktura.

Mišel je u razgovoru sa predsednikom Crne Gore rekao da razume složenosti situacije na ZB I ocenio da je za zajednički uspeh, osim dijaloga da delimo zajedničke vrednosti, neophodna i zajednička strategija.

Milo Đukanović

Printscreen

Milo Đukanović, Foto: Printscreen

On je naveo i da je odnos Zapadnog Balkana i EU jedan je od prioriteta u Savetu, gde su nova uloga političkog vođstva EU i snažna politička volja prisutni, ali je potrebno, kako je kazao, iskoristiti trenutak za odlučan korak ka ostvarenju cilja koji pre svega podrazumeva razvoj društava koja dele vrednosti vladavine prava, slobode i dostojanstva građana.

Pozitivna odluka Saveta u martu, istakao je, bio bi snažan signal i podsticaj za nove evropske institucije, čime bi se stvorili uslovi i za fokusiranje na snažniju investiticionu strategiju koja bi bila vidljiva, konkretna i opipljiva.

Mišel je takođe preneo da se očekuje pozitivna reakcija i lidera Zapadnog Balkana u smislu otklanjanja nesporazuma i jače spremnosti, volje i želje da region uz podršku Brisela učini iskorak. Mišel je zahvalio Ðukanoviću na detaljnim informacijama o prioritetima Crne Gore.