mirjana dragičević
Foto: Youtube/Црвене Беретке
mirjana dragičević

Foto: Youtube/Црвене Беретке

mirjana dragičević, Foto: Foto: Youtube/Црвене Беретке

Davne 1992. godine, 28. decembra, muslimanska ratna jedinica Armije BiH upala je rano ujutru u selo Donja Bioča. Jedna od prvih žrtava mudžahedina je devetogodišnja Mirjana Dragičević, koju su prethodno na oči majke Rade besomučno silovali.

Pročitajte još:

- Ja sam se ovde rodila, živela, udala se odavde, vratila se '84. godine kod roditelja sa dvoje maloletne dece i ovde sam živela do rata. Fino sam živela sa roditeljima, tu sam radila, imala sam kuću, fino je bilo... - započinje svoju mučnu ispovest Rada Dragičević, majka svirepo mučene, pa ubijene devojčice.

Toga davnog 27. decembra 1992. legli su da spavaju. Rano izjutra, oko 6 sati, začuli su se pucnji.

Pokušali su da pobegnu. Majka i tetka su pokušale da izađu, a Rada je ostala da obuče decu. Krenula je sa ćerkom ka izlazu, a sin je ostao u susednoj sobi. Međutim, nisu uspele. Čuli su se pucnji, muslimani su već bili tu, trojica su stajala na vratima.

- Moja mama i tetka su zajaukale. Onda su ušla njih trojica, mene gurnuli, ćerku mi uzeli za ruku i odveli u drugu prostoriju, u kuhinju. Odgurali nas. Mama je vriskala i vikala: „Rado, čuvaj decu!“ Ja nisam mogla ništa. Dvojica tamnoputih, mudžahedina, imali su povez oko čela, jedan je belac bio sa njima. Sin je bio u drugoj sobi, i podvukao se pod krevet.

Čuli su se pucnji, granate su padale. Čula se galama, automobili, to su mudžahedini dolazili. Ne zna šta su govorili, na nekom nerazumljivom, za nju, jeziku urlali su i vikali.

- Moja ćerka je bila u crvenoj trenerci, ja sam je obukla. Nju kada su uhvatili i odvojili od mene, ona je vrištala, plakala... Kada su počeli da je skidaju isto je jaukala, vrištala je, plakala... Ja joj nisam mogla pomoći... Zvala me „Mama, mama“, ali ja joj nisam mogla pomoći, oni su me držali – priča Rada, a u glasu joj odzvanja prevelika bol.

Sa suzama u očima priseća se tog kobnog dana sa kojim će živeti do kraja svog života. Mada, ona više i ne živi, ona se samo seća...

Za ovaj zločin niko nije odgovarao

Centar za Javnu Bezbednost Istočno Sarajevo je 2005. godine podigao optužnicu i dostavio dokaze Tužilaštvu BiH o zločinu nad Mirjanom Dragičević, koji su počinili pripadnici 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH. MUP Republike Srpske ukazuje na tragičnu činjenicu da nijedan zločin koji su počinili muslimanske ratne jedince Armije BiH nije procesuiran, jer kada se optužnica protiv njih podigne, vlasti u Sarajevu ih deportuju u zemlje Azije ili Afrike. G-din Simo Tuševljak iz CJB Istočnog Sarajeva kaže da se za ovo krivično delo ratnog zločina terete ukupno 11 osoba, od čega 8 osoba po komandnoj odgovornosti, a 3 osobe kao neposredni izvršioci. Mirjana Simanić iz Regionalne koordinacije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije, navodi da Tužilaštvo BiH namerno vrši opstrukciju vezano za ratne zločine nad Srbima u Bosni i Hercegovini.

 Tada joj je ranjena majka koja je preživela, ali tetki spasa nije bilo, ubili su je. Teško ranjena u stomak i noge bila je i Rada koja je jedva izbegla smrt.

Istog dana, u kontranapadu vojska Republike Srpske je muslimane potukla nazad, a Radi su pružili prvu pomoć, prvo u Ilijašu, pa u ratnoj bolnici u Blažaju, zatim u Koranu, a onda je prebačena helikopterom za Beograd gde se lečila skoro pola godine.

Njenoj duši mira nema

Njene rane su zacelile, ali bol za Mirjanom, njenom devojčicom niko nije mogao da odagna. Vratila se u roditeljsku kuću, ali to više nije bio dom, to je bilo leglo zla, tuge, očaja... Tu je svakog dana proživljavala 28. decembar. Zato joj je bilo lako da nakon Dejtona da napusti to mesto.

- Tada sam lično zaključala kuću. Nisam dolazila ovde, možda ranije jednom i sada. Nikada se više neću vratiti ovde. Teško mi je kada vidim to mesto. Tu se ne bih nikad vratila da živim, tu gde su mi to uradili detetu.

Radina duša ne nalazi smiraj. Odlazi na omaleni grob, na krst ostavlja čokoladu i bombone, upali sveći, zagrli hladan mermerni krst i traži spas.

mirjana dragičević

Foto: Youtube/Црвене Беретке

mirjana dragičević, Foto: Foto: Youtube/Црвене Беретке

- Kada dođem na ćerkin grob, ja se rasteretim, bude mi lakše u plućima, isplačem se i osećam da sam sa njom. Kad dođem na grob ja joj pričam... Teško je... Teško je kad dolazim jer opet je ostavim samu tu. I kad dođem, šta vidim? Evo šta vidim: Ništa – pokazujući na krst.

Rada Dragičević nije imala imala snage nikom da priča o užasu koji je preživela i koji živi i dan danas. Progovorila je tek 13 godina kasnije.

Komentari (9)

danipfc1389

30.10.2018 12:36

Zbog ove price koja ledi krv u zilama, nazalost, jednog dana, ako ikad dodje do toga, ja necu imati milosti...

Unapred hvala

30.10.2018 15:45

@danipfc1389 - Dao sam ti plus, naravno. S tim da reakciju treba usmeriti na pocinitelje, ne na njihove zene.

jura

31.10.2018 04:22

@danipfc1389 - To i jest vaš srpski problem..uvijek prvi krenete pa dobijete po tamburi.

Dejvid K

31.10.2018 20:45

@danipfc1389 - @Jura - sledeci put vam nece biti USA / Turske i Nemacke - znate dobro sta vas ceka

Ja sam!!!!

30.10.2018 12:38

Proklete balije!

zeljanaaa

30.10.2018 12:38

boli da kida utrobu ova i hiljade ovakvih priča o kojima niko ne piše, ne pominje bol skrnavljenih porodica ....piši narode moj, olaksacete nam bol i tugu pominjući ih barem na tren

aki

30.10.2018 19:52

@zeljanaaa - ne daj Boze nikom.

LjS

30.10.2018 16:27

Pa posle nek neko prica o pomirenju i saradnji...

jura

31.10.2018 08:02

@LjS - Osvrnite se i na svoja nedjela...od kojih je i ovo proizašlo.