Milorad Dodik
EPA/GEORG HOCHMUTH
Milorad Dodik

EPA/GEORG HOCHMUTH

Milorad Dodik, Foto: EPA/GEORG HOCHMUTH

On je naglasio da je BiH uradila sve da dođe do nabavke vakcine posredstvom Kovaksa i da je naručeno i plaćeno više od 1,2 miliona doza.

Na sastanku u Sarajevu je dogovoreno i da Savet ministara BiH sve vakcine koje nabavi oslobodi PDV-a.

Dodik je potvrdio da Srbija stoji na raspolaganju i Federaciji BiH, u pogledu nabavke vakcina.

– Nama je rečeno da će Republika Srpska 20.000 vakcina iz Rusije dobiti tokom vikenda, već u nedelju, koje idu u prvoj tranši. Dogovorena je isporuka od 400.000 doza. Dogovorili smo da za 5.000 doza vakcina, koje je Srbija ponudila Federaciji, oni podnesu zahtev i to prihvate, što je ponudio gospodin Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Ostalo je da Federacija uputi zahtev za isporuku tih doza. Srbija stoji na raspolaganju – rekao je Dodik.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

screenshoot/Instagram

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, Foto: screenshoot/Instagram

Razmatrano je i dogovoreno da se sa svim poznatim proizvođačima vakcina uspostavi dogovor i da se pokušaju dostaviti vakcine za BiH.

– Problem je što neke veletgovinske organizacije ne žele da prihvate nabavku ne žele da ulaze u procedure – rekao je Dodik.

Dodik je sastanak ocenio kao uspešan i najavio je da će biti nastavljeni razgovori sa svim proizvođačima vakcina.

– Svi smo saglasni da se ta vakcina što pre obezbedi – rekao je Dodik.

Podsećamo, članovi Predsedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom, te predsednicima vlada Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem, kako bi razgovarali o problemu nabavke vakcina.