Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
Tanjug
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Tanjug

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Tanjug

Dodik je na sednici Izvršnog komiteta SNSD rekao da je Odlukom Ustavnog Suda BiH pređena crvena linija ,i pozvao na jedinstvo pozicije i opozicije i javnost rekavši da je ova odluka Ustavnog suda BiH podvala Srbima u Republici Srpskoj.

Izvršni komitet SNSD podržao je održavanje posebne sednice Skupštine Republike Srpske na kojoj će se u ponedeljak 17.2. raspravljati o Informaciji o dosadašnjem radu i odlukama Ustavnog suda BiH.

Milorad Dodik je rekao da je Odluka Ustavnog suda BiH lakrdija pravnog sistema sa ljudima koji su spekulativnim i manipulativnim donošenjem odluke o poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj poništili sve ranije odluke i da je to krivično delo sudija Ustavnog suda koje je diktirano iz stranih centara moći i da su za Republiku Srpsku neprihvatljive floskule da te odluke moraju biti obavezujuće.

Ustavni sud je nakarada pravnog sistema u kome rade troje stranih sudija i još dvoje sudija koji su doskorašnji potprednici stranke SDA. Oni su uzurpirali pravo da budućim ustavotvorcima jer u Ustavu BiH pise da BiH može da ima samo ono što joj je dato. Nije bilo moguće uvesti nikakav pravni osnov za odlučivanje o poljoprivrednom zemljištu, rekao je Dodik.

On je najavio posle sastanka sa Draganom Čovićem i rukovodstvom HDZ, da će narednih dana zajedno predložiti novi Zakon  Ustavnom sudu kojim će biti regulisan rad sudija način i odlučivanja i onemogućiti rad stranih sudija.

Milorad Dodik je ambasadorima kvinte i EU jasno rekao da je Odlukama Ustavnog suda BiH pređena crvena linija i da je odlazak stranih sudija i rad ovog suda prioritet i nad pitanjima evrointegracija.

Dodik je narodu Republike Srpske poručio da ne brine.

- Ovo je politička borba koja će malo duže trajati druga strana može da donosi mere ali u mi ćemo donositi druge mere pozivamo na dijalog ali ako prema nama ne budu preduzimane druge mere, mi ćemo donositi naše druge mere unilaterne mere. Niko ne blokira BiH institucije kako pričaju u Federaciji, naglasio je Dodik.

On je rekao da tamo gde mogu zaustaviti odluke da će ih zaustaviti a gde moraju da odlučuju da će glasati. On je rekao da se zaključak odnosi i na Milana Tegeltiju, predsednika Visokog Sudskog i Tužilackog saveta i da mu je drago što se Milan Tegeltija usprotivio da se u pravosuđe BiH uvlače nepravne srvari i kriminalni progoni. Dodik je pozvao i druge da poštuju Republiku Srpsku i podseća da i Srpske sudije Ustavnog suda BiH rade veoma težak posao on veruje da će i oni tretirati zaključke kao i drugi.

Posebna sednica Skupštine Republike Srpske koja je zakazana za ponedeljak razmatraće izveštaj o dosadašnjem radu Ustavnog suda BiH i posledice tih odluka koje su donele velike štete Republici. Srpskoj jer su bile anti Dejtonske, rekli su zvaničnici Republike Srpske Milorad Dodik je ova Odluka Ustavnog suda BiH flagrantni "državni udar" jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju po kojoj Republici Srpskoj pripada 49% a Federaciji 51% teritorija.

-Neka niko ne sumnja da ćemo se boriti za svoja ustavom zagarantovana prava kao sto smo se borili za Republiku Srpsku, Dodik je jasno poručio .

-Republika Srpska ce ići svojim putem ,formirati svoje nezavisne državne organe i funkcionisati na teritoriji Republike Srpske. Ima sve elemente države svoje institucije svoj narod. Dejton je urušen već mnogo puta odlukama Visokog predstavnika a sada Ustavnog suda i sve su bile na štetu Republike Srpske. - Dosta je da o pravima brine američka ambasada - ,rekao je Milorad Dodik i naglasio da postoji mogućnost da se na posebnoj Skupstina Republike Srpske ponište ranije prenete nadležnosti ,što su činili Visoki predstavnici na nivo BiH u vezi sa Vojskom indirektnim porezima i Visokim Sudskim i Tuzilackim savetom.

Milorad Dodik je rekao da Ustavni sud BiH nastavlja da se bavi antisrpskom praksom OHR.