Dodik
TV.RTV.RS
Dodik

TV.RTV.RS

Dodik, Foto: TV.RTV.RS

Milorad Dodik predsednik SNSD, posle sednice Izvršnog komiteta, novinarima je rekao da je Izvršni komitet SNSD podržao Zaključke posebne sednice Skupštine Republike Srpske koji se odnose na Ustavni sud BiH i zaključio da je neophodno održati jedinstvo srpskih političkih partija u Republici Srpskoj i Federaciji, oko Skupštinskih zaključaka, jer je došlo do urušavanja Dejtonske i Ustavne pozicije Republike Srpske, odlukom Ustavnog suda BiH.

Željka Cvijanović potpredsednik SNSD-a je zadužena, da se već preko vikenda održe sastanci sa predstavnicima političkih partija koje su zastupljene u Parlamentu BiH.

Dodik je rekao da je Izvršni komitet SNSD zadužio članove Predsedništva ove partije, da narednih dana održe sastanke sa opštinskim odborima SNSD i upoznaju ih sa stavovima stranke a da najviši funkcioneri u većim gradovima i opštinama održe tribine i upoznaju građane i razgovaraju sa građanima o Zaključcima Skupštine Republike Srpske.

On je posebno istakao, da je ovo jedna od najtežih i najdelikatnijih situacija posle Dejtona, i da Ustavni sud nastoji da u potpunosti eliminiše i razgradi Republiku Srpsku njeno ime i njenu suštinu. Izvršni komitet je zaključio da se neće dozvoliti razgradnja Republike Srpske i da građani žele da žive u pravnoj državi. Dodik je poručio Bakiru Izetbegoviću, da ne okreće glavu od dva naroda i jedne Republike Srpske.

"Moramo razgovarati i kada znamo da razgovor možda neće uspeti", istakao je Milorad Dodik predsednik SNSD-e.

Ivršni komitet je zadužio poslanicki klub SNSD u Predstavničkom domu BiH, da u redovnoj proceduri u Parlamentu BiH predloži novi Zakon o Ustavnog sudu BiH, u kojem neće biti stranih sudija.

Radovan Višković premijer Vlade Republike Srpske, zadužen je da zajedno sa opštinskim odborom SNSD u Bijeljini, obavi razgovor sa Mićom Micićem iz SDS-a i gradonačelnikom. Dodik je rekao da je Sporazum o saradnji već stigao od Miće Micića i da će se o njemu razgovarati u Bijeljini.

Poruka Milorada Bakiru Izetbegoviću da se mora razgovarati je poruka političkom Sarajevu i međunarodnoj zajednici da Republika Srpska i Milorad Dodik traže postojanje Dejtona, Ustava i dijaloga, a ne rušenje države kako to kažu bošnjački političari iz Sarajeva a koje podržavaju i neki ambasadori stranih država.