Milo Đukanović
Profimedia
Milo Đukanović

Profimedia

Milo Đukanović, Foto: Profimedia

Vlada Crne Gore usvojila Predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore kojom se uvodi obaveza ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne Crne Gore. Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore. Obaveza opština i javnih ustanova čiji je osnivač država ili opština da imaju državnu zastavu. Za neustajanje na himnu kazna 300-2.000 evra.

Milo traži od Srba u Crnoj Gori da ustaju na himnu koju je napisao čovek koji nas je ponižavao

Narodni poslanik Republike Srbije Vladimir Đukanović ističe da je ovaj Milov Zakon pre svega još jedan od načina na koji se ponižavaju Srbi u Crnoj Gori.

- Ovo je jedan fašistički zakon, jedan ludački zakon. Vi tražite od srpskog naroda da vam ustaju na himnu, koja je veoma sporna, jer je autor himne veoma sporan, jer je pokušavao da ponizi srpski narod. Druga stvar je u tome što Crna Gora, odnosno vlast u Crnoj Gori nije obezbedila nikakvu egzisteciju svom narodu, i javni dug im je prešao sedamdeset posto, i zato se bave ovim glupavim temama ne bi li držali tenziju - kaže Đukanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Posetimo, ratni zločinac i saradnik ustaškog režima Sekula Drljević menjao je prvobitnu verziju verziju stihova pesme "Oj svijetla majska zoro". Dakle, fašista Drljević, crnogorski advokat i političar koji je zastupao ideju o hrvatskom poreklu svog naroda, koji je tokom Drugog svetskog rata u Zagrebu, usred tzv. Nezavisne Države Hrvatske, oformio Crnogorsko državno vijeće, je 1937. godine preradio reči pesme koja je kasnije postala himna Crne Gore. Čak je i crnogorska opozicija u više navrata izjavljivala da je sramota to što je ustaša pisao himnu Crne Gore, te su tražili da ona bude skraćena.

Međutim ni građani Crne Gore nisu zadovoljni odlukom koju je donela ta država. Tako su se na društvenoj mreži Tviter pojavili brojni komentari kojima su građani pokazali nezadovoljstvo.

- Toliko o inkluzivnosti, previdjeti 10% svojih građana. E ja vam ustat neću pa da ćete me na doživotnu- napisao je jedan od korisnika ove popularne društvene mreže.

Ovaj malo čudan, a u jednu ruku skadalozan zakon, koji je donela Vlada Crne Gore na društvenoj mreži komentarisala je i novinarka Tanja Jordović.

- Dve hiljade evra kazna u Crnoj Gori ako ne ustaneš na himnu! E, vala Crnogorci, što ste sjedjeli, sjedjeli ste - napisala je Tanja.

Međutim, jedan od tviteraša kometariso je ovaj zakon, na način da Crnogorce jedino možes naterati da ustanu, ako ih udariš po džepu.

"Izgleda da Crnogorce jedino možeš da nateraš da ustanu kada ih udariš po džepu, čak ni himna im nije sveta, a toliko su želeli da se ocepe od Srbije i da imaju svoju himnu".

Neki kometari su čak i sarkastični, jer očito ljudima ovakav zakon vređa intelegenciju.

Izgleda da Vlada Crne Gore, a i Milo Đukanović, jedino na ovaj način može da natera građane da poštuju državne simbole, tako što će ih udariti po džepu.

"Ujutro, u 5 sati, pustiti himnu do daske, a onda hapsiti po kućama ko nije ustao"!

Komentari (6)

Tea

05.10.2018 21:35

Sta reci kada je gospodin Milo u pitanju! Sve IMA pocetak i kraj, the end!!!

jura

06.10.2018 12:02

@Tea - Kraj se bliži jedino srbiji..

Garac

05.10.2018 23:47

Volimo vas brda tvrda I ponosne vase klance koji nikad ne priznaste poniznoga ropstva lance.

Ne srbin

06.10.2018 17:21

Ja kao državljanin Srbije osećam se uvredjenim na reči srpske himne koja jeste šovinistička pretnje preko organizacije sanu da ko ne piše ćirilicom plaća ogromne novce (za vašu informciju srbi bi trebali pisati azbukom koja je podvrsta ćirilice)tako da ja sumnjam u inteligenciju pripadnika sanu ...ne bi dalje da nabrajam.

flamantes

06.10.2018 19:49

Pa svi zakoni svijeta nalažu da se poštovanje himni izrazi stojeći mirno. Nego jeste li znali da je Bože pravde komponovana na muzičku temu Dojčland iber ales, a da je ona komponovana na temu hrvatske zagorske pjesme