Patrijarh Irinej
Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej poručio je da ni Turci ni komunisti nisu radili Srbima i srpskoj crkvi ono što danas čini predsednik Crne Gore Milo Đukanović. Podsećajući na narodnu izreku da je "poturica gori od Turčina", patrijarh je kazao da se Đukanovićevi preci sada okreću u grobu.

Pročitajte još:

 

- Nažalost, čovek koji je sada na tronu svetih svojih predaka čini ono što ni Turci nisu činili. Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala - kazao je Irinej za TV Hram.

Sabor

Printscreen

 

On smatra da zalaganje Đukanovića da nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva dobije autokefalnost, ali i sraman predlog zakona koji predviđa otimanje 650 srpskih svetinja na tlu Crnu Gore, izaziva čuđenje čitavog sveta:

Udarna vest

Alo.rs

 

- Ti pokušaji i ta dela koja nameravaju da se učine čine da se svi vladari crnogorski, od Svetoga Petra Cetinjskoga, Petra Drugog, kneza i kralja Nikole, prevrću u grobovima svojim videći šta čini njihov naslednik. Čude se preci da je na njihov presto došao čovek koji ratuje protiv Crne Gore i protiv Srba u Crnoj Gori. A šta su Crnogorci nego Srbi iz Crne Gore?! Kao što postoje Šumadinci, Vojvođani, Ličani, Bosanci, Hercegovci, tako postoje i Srbi i Crnogorci.

Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović