Milo Đukanović i Amfilohije Radović
Printscreen/Youtube
Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

Šiptari i 'milogorci' tvrde da bi održavanje liturgije u nedelju predstavljalo 'nedopustivu i opasnu provokaciju SPC prema lokalnom stanovništvu'!?!

Pročitajte još:

- Organizovanje liturgije predstavlja još jedan pokušaj provokacije lokalnog stanovništva od strane SPC i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Zbog toga smatramo da državni organi Crne Gore moraju da zabrane ovaj skup i održavanje liturgije - piše u zajedničkom saopštenju DPS i albanskih stranaka.

Milun Zogović, poslanik opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori, komentarišući ove navode, kaže da ga ne čude zahtevi Albanaca iz Ulcinja.

- Vođeni onim što crnogorski režim na čelu sa Milom Đukanovićem svakodnevno priređuje Srbima u Crnoj Gori, a posebno podstaknuti najnovijim udarom na SPC, kojim Podgorica želi da otme crkvenu imovinu, Albanci iz Ulcinja preduzimaju konkretne korake kako bi proterali SPC i preostale Srbe iz ovog grada. Reč je o koordiniranoj akciji Prištine i Podgorice, jer albanski političari ništa ne rade bez saglasnosti Prištine i Tirane - upozorava Zogović.

Milo Đukanović

Printscreen TV Prva

Šiptari i prošle godine pravili cirkus na Svaču

Podsetimo, Albanci iz Ulcinja i prošle godine su pokušali da spreče mitropolita Amfilohija da na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja, koja se nalazi u srednjovekovnom utvrđenju Svač u neposrednoj blizini Ulcinja, održi liturgiju.

Pedesetak Albanaca pokušalo je tada da vernicima i sveštenstvu SPC onemogući prilaz crkvi, pa je bilo koškanja i guranja. Na kraju je policija morala da reaguje, a liturgija nije održana na samim temeljima crkve, već u neposrednoj blizini.