Milo Đukanović
Printscreen TV Prva
Milo Đukanović

Printscreen TV Prva

Milo Đukanović, Foto: Printscreen TV Prva

„Zahtevi su isključivo politički, nismo čuli nijedan socijalni zahtev koji karakteriše građanske proteste. Ovde bi građanski karakter protestima trebalo da dâ okolnost što formalno frontmeni protesta nisu lideri političkih stranaka, nego ljudi koji su koliko do juče bili pripadnici raznih partija. I danas bi oni trebalo da budu garancija da je reč o građanskim protestima, iako jako dobro znamo da u pozadini tih protesta stoje političke partije, ne samo logistikom, nego i političkim idejama“, kaže Đukanović.

PROČITAJ JOŠ:

Političku ideju su, kako dodaje, artikulisale parapolitičke strukture, one koje godinama „kreiraju ideju nasilne promene vlasti, a tu su i koncern ’Vijesti‘, još jedan broj NVO i medija“.

„Njihov cilj je nedemokratska smena vlasti“, kazao je Đukanović i dodao da ovog puta imaju zahtev da „obezdržave“ državu, da unište institucije.

Na pitanje da li će, što je bio jedan od zahteva organizatora građanskih protesta, podneti ostavku do 16. marta, Đukanović je kazao: „Ne verujem da me ozbiljno to pitate. Naravno da neću.“

Crna Gora, Podgorica, protesti

Facebook printscreen

Crna Gora, Podgorica, protesti, Foto: Facebook printscreen

Lider DPS-a je naglasio da razumije nezadovoljstvo pojedinih građana, ali i istakao da bi trebalo da vode računa o tome da ne budu zloupotrebljeni za različite političke interese.

„Na ovim protestima, kao što ste videli, nesmo primetili nijednu crnogorsku zastavu, za razliku od državnih zastava koje možete videti na protestima i u Srbiji i u Albaniji. Upravo zbog toga što je skup na protestima zapravo konglomerat vrlo različitih, najčešće političkih interesa“, kazao je Đukanović.

PREPORUČUJEMO:

On je kazao da Duško Knežević nije problem ni opozicije ni vlasti, već da je najveći problem sâm sebi, te da nije tačno da je Duško Knežević uspeo da korumpira crnogorsko društvo.

„Knežević je očigledno čovek, prema vlastitom priznanju, koji je počinio određene sumnjive poslove i koji je svestan da je pod istragom i verovatno pred optužnicom. Tražio je pomoć i od mene da ne bude procesuiran. Nakon što je dobio logičan odgovor da u Crnoj Gori danas ne postoji taj politički autoritet koji će sudu ili tužiocima narediti šta i kako da rade, on je odlučio da pobegne iz Crne Gore i da svoj slučaj prebaci sa pravnog na politički teren“, rekao je Đukanović, dodajući da je Interpol prihvatio poternicu iz Crne Gore.

Crna Gora

screenshoot/Youtube

Crna Gora, Foto: screenshoot/Youtube

„On danas ima isti interes koji ima i DF, a to je da izgori arhiva specijalnog tužioca, dakle, revoluciju“ ocenio je Đukanović, dodajući da Knežević ima misiju i da oblati celu Crnu Goru.

Đukanović smatra da je specijalni tužilac Milivoje Katnić nesumnjivo u pravu kada kaže da su protesti povezani sa tim što se približava presuda optuženima u slučaju za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine.

„Među učesnicima protesta imate čitav konglomerat političkih interesa, a jedan od važnijih je i taj interes DF-a, koji žele da pobegnu od odgovornosti. Očigledan je strah kod jednog dela opozicije i ja mislim da se oni sada uzdaju u revoluciju. Ko se uzda u to, tanki su mu argumenti. Mi smo danas u finalu jednog regularnog sudskog postupka. Ne radujem se ničijoj krivičnoj odgovornosti, ali ako neko sebi dâ za pravo da zarad svog interesa ugrožava građansku sigurnost, s tim ne može biti interesa“, poručio je Đukanović.

Đukanović je prokomentarisao i nedavne izbore u Tuzima, kada su se mogle videti zastave Albanije i OVK.

„Očigledno je da su danas u modi ne samo u Crnoj Gori nacionalne ideje. To nije karakteristika samo Crne Gore, već i šire. Došao je, uslovno rečeno, trenutak kada su Tuzi dobile Opštinu i kada su nacionalne partije osetile šansu da preuzmu odgovornost za upravljanje opštinom Tuzi. To je legitimno. Imali smo regularan proces i ja čestitam pobedničkoj koaliciji i verujem da će to ići u prilog crnogorskoj multietničkoj stabilnosti“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je DPS dao saopštenje da slavlje u Tuzima nije primereno i da to ne treba raditi, te da je to jasna politička poruka na kojoj treba stati. Dodao je i da ima dobre odnose sa ljudima koji vode Albaniju i Kosovo.