Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Vladika budimljansko-nikšićki SPC ocenio je juče da je cilj odlazeće crnogorske vlasti da protera ambasadora Srbije Vladimira Božovića i da „podigne tenzije i produbi podele u svim slojevima crnogorskog društva“.

Ovim činom „odlazeća vlast Crne Gore je imala višestruko zlu nameru: da, naročito među braćom pravoslavne vere, izazove recipročne mere od strane Srbije da bi se medijskom larmom u regionu posejalo što više otrova i bratske mržnje“, čime je „pokazala je da joj leka nema“, naveo je vladika Joanikije.

On je izrazio uverenje da ogromna većina naroda Crne Gore želi vlast koja će učiti i poštovati njenu istoriju onakvu kakva ona jeste, bez potrebe da je prekraja, i koja će sa svim narodima i zemljama u regionu znati da uspostavi najbolje odnose, posebno s bratskom Srbijom.

- Moleći se bogu za spasenje svih, verujućih i neverujućih, razumnih i nerazumnih, pozivamo sav verujući narod u Crnoj Gori da u ovim danima mnogostrukih iskušenja i povišenih tenzija umnoži svoje molitve za mir, razumevanje, suzdržanost i prevazilaženje pogubnih podela među braćom i bratskim državama - istakao je vladika Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

- Žalim zbog jučerašnjeg proterivanja ambasadora, jer takvi akti nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država. Odlazeći režim ni u svojim posljednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela - napisao je on na svom nalogu na Tviteru i dodao:

- Nova Vlada će raditi na ozdravljenju odnosa Crne Gore sa Srbijom, promovisaćemo istinski dobrosusedsku politiku s Beogradom, kao i sa svima u regionu, po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država. Uzajamno poštovanje biće naša mera.

Preporučujemo i:

Izjavu Krivokapića juče je osudio narodni poslanik Vladimir Đukanović.

- Kakva sramna relativizacija svega što se dogodilo. Imaš li stida, Zdravko? Nije Srbija proterala ambasadora Crne Gore što joj je to gušt, već kao odgovor na besmisleni akt Crne Gore da protera ambasadora Srbije. Neverovatna izjava. Sramota! - napisao je on na Tviteru. Ekipa „Alo!“

Starović: Đukanovićev režim ubacuje kosku razdora

Istoričar Nemanja Starović je za „Alo!“ poručio da je jasno da isključivi motiv za takvu žalosnu odluku predstavlja namera odlazećeg režima u Crnoj Gori da novoj vladi ostavi još jednu „nagaznu minu“, sa kojom će morati da se nosi u prvim danima svog mandata.

- Odluka da se ambasador Srbije proglasi nepoželjnom osobom doneta je u subotu, 28. novembra, četiri dana uoči izbora nove vlade Crne Gore, i podrazumeva obavezu Vladimira Božovića da napusti teritoriju te države u roku od 72 sata, dakle svega dan pre primopredaje vlasti i izbora Krivokapićeve vlade. Ovim Đukanovićev režim ubacuje kosku razdora među članice nove vladajuće koalicije, jer je realno očekivati da će srpske stranke insistirati da se takva odluka hitno preinači, dok ostali učesnici u vlasti verovatno tome neće biti skloni - kazao je on.

Mandić: Da li bi proterali američkog ambasadora

Da li bi Đukanović i Marković proglasili za nepoželjnu osobu američkog, britanskog ili nemačkog ambasadora u Crnoj Gori zbog neke izjave? Da li bi neka od nekadašnjih nemačkih mnogobrojnih država, koje su u vreme Bizmarka formirale Nemačko carstvo, poništavala te odluke, reagovao je Andrija Mandić, predsednik NSD-a i jedan od lidera DF-a, na Tviteru.

Pročitajte još:

Komentari (9)

beba

30.11.2020 07:24

On i njegovi prolupali...

Imigrant

30.11.2020 22:47

@beba - Izbaciti iz vokabulara izraz molitva.To ostaje privatna stvar za postovanje.Javna uzurpacija te rijeci je arogancija,iskljucivost ,totalitarizam poput fasistickog i komunistickoj.Od mog poreza kojim se placaju politicara pa i Krivokapic ne dozvoljava da mene kao nevijerujeceg vrijedjaju.Ne sosijecam se manje vrijednim, naprotiv ,ravan njima koji se samo uzimaju za vijerujuci kako sebe zovu. Mora Krivokapic nauciti sta su to republikanske.vrijednosti i molitvu ostaviti za crkvu

Joga

30.11.2020 07:57

Zlotvor Milo radi kako Merkelova kaže, mnogo im je dužan!

božo

30.11.2020 08:10

Ali zaista ne razumem nas Srbe. Ok, ambasador, ali on je crnogorac i crnogorac Milo ga potera iz Crne Gore a mi Srbi ispaštamo...

Sam

30.11.2020 08:52

Kazu Srbija se ne mijesa.Da ne mijesa se, pa vidi se iz aviona, lazovi jedni.

Miki

30.11.2020 16:12

Ovom tarzanu i jeste mesto da se vrati tamo gde su cite

Miki

30.11.2020 16:12

Ovom tarzanu i jeste mesto da se vrati tamo gde su cite

Max

30.11.2020 22:29

Apsolutno ne podrzavam nase povlacenje,smatram to neodgovornim gestom,trebalo je prvo promisliti pa onda reci.Inace smatram da pogotovo prema "komsijama" vodimo "meku"politiku,treba biti odmeren i čvrst a ne danas jedno a ujutro drugo,tako nas sigurno nece ni postovati ni uvazavati

Sasa

30.11.2020 23:09

Dosta vise sa ovim Milom i njegovim fasistickim stavovima.ovo je ono:Kada neko hoce da bude veci katolik od Pape.