Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović veruje da će redovni parlamentarni izbori biti održani na jesen, i na njima će, kako kaže, građani imati priliku da se izjasne o tome šta zaista misle o nosiocima političkih ponuda. Smatra da bi, u skladu sa Ustavom, izbori trebalo da budu održani do kraja septembra.

- Pokušaćemo da dođemo do prihvatljivog datuma za većinu, datuma koji je u granicama ustavne obaveze. A da li će to biti krajem avgusta, početkom ili krajem septembra, videćemo - rekao je Đukanović.

Međutim, Budimir Aleksić, funkcioner Nove srpske demokratije i poslanik Demokratskog fronta, kaže da uslovi za održavanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori trenutno ne postoje:

- Još nemamo novo izborno zakonodavstvo kojim bi se omogućilo da oni prvi put budu fer i slobodni.

Aleksić naglašava da pod krovom Demokratskog fronta ima dovoljno mesta za sve srpske stranke, pored NSD-a i Demokratske narodne partije.

- Svi oni koji se bore za srpske nacionalne interese i srpska prava u Crnoj Gori su dobrodošli. A srpska prava su evidentno ugrožena kroz otvorenu diskriminaciju i antisrpsku politiku režima, što čak priznaju i mnogi izvorni suverenisti, poput profesora Milana Popovića ili nedavno preminulog pesnika Momira Markovića - podseća Aleksić.

Dodaje i da će parlamentarni izbori imati uticaj na popis stanovništva sledeće godine.

Sagovornik ističe da je jedan od ključnih problema birački spisak.

Zakon o biračkom spisku kojim će biti izbrisani fantomski birači, kao i niz drugih zakona koji spadaju u domen tzv. izbornog zakonodavstva, traže opozicija, međunarodna zajednica, posmatrači i evropske institucije. Ali, DPS se tome i zubima i noktima opire. Jasno je i zašto.

PROJEKAT ASIMILACIJE

Na sceni je, upozorava Budimir Aleksić, i projekat asimilacije Srba i njihovo prevođenje u nacionalne Crnogorce:

- To je jedan od elemenata tzv. crnogorskog ideološkog projekta koji je uspostavljen 1997. zaokretom DPS-a od stranke koja je 1992. godine stvorila treću Jugoslaviju. Tendencija režima je da Srbe svede na nacionalnu manjinu.