Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

On kaže da bi voleo da građani Srbije j Republike Srpske letuju u Crnoj Gori, ali posle najavljenog institucionalnog progona srpskog naroda i SPC od strane Mila Đukanovića, uopšte neće biti začuđen ukoliko srpski turisti odaberu neku drugu destinaciju.

- Nemam pravo na strah. Svojoj braći sam rekao na koga sumnjam i njihova obaveza je, ukoliko se meni nešto desi, da me osvete po principu „glava za glavu“ - kazao je Knežević.

Zašto Milo Đukanović baš sada zaoštrava odnose sa Srbima u Crnoj Gori, ali i sa Srbijom?

- Milu Đukanoviću je potrebno da pred svaki izborni ciklus nametne temu „ugrožene“ crnogorske nezavisnosti, koju jedino on može odbraniti. U vreme prošlih izbora nezavisnost je, navodno, bila ugrožena od Rusije, u vreme ovih izbora biće ugrožena od Srbije, iako ceo svet vidi da je upravo Đukanović najveća pretnja za crnogorsku nezavisnost.

Milan Knežević

Youtube printscreen

Milan Knežević, Foto: Youtube printscreen

Uskoro počinje turistička sezona, znači li to da su Srbi nepotrebni?

- Đukanovića uopšte ne zanima kakva će biti turistička sezona jer je tranzit kokaina njegov zaštitni brend. Sve dok budemo mogli da švercujemo kokain, do tada će nam i trajati ovakva privatna država. Turisti iz Srbije, Rusije i Republike Srpske su najzastupljeniji u Crnoj Gori, čine 60 odsto od ukupnog broja onih koji letuju ovde.

Na koji način vlast u Crnoj Gori opstaje toliko godina?

- Pojedini srpski politički predstavnici u Crnoj Gori misle da će svi njihovi problemi biti rešeni ako postanu ministri i visoki državni funkcioneri u Đukanovićevoj vladi, a da sve ostane isto ili još gore. Vlast ih posle pokazuje predstavnicima međunarodne zajednice kao mečke po vašarima. Upravo su takvi, režimski politički predstavnici Srba dvehiljaditih godina zauzimali najvažnije funkcije u tadašnjoj vladi Filipa Vujanovića i oni su omogućili formiranje sekte poznate kao CPC.

Dobro, šta je bio njihov interes?

- Oni su omogućili i stvaranje Dukljanske akademije nauka i umetnosti, pozivali na obračun s Vojskom Jugoslavije i pripremili logistiku za obračun sa srpskim jezikom, a evo danas i sa SPC. Zauzvrat su dobili stanove, sitne privilegije i prolazna zadovoljstva, zbog kojih i danas živi ta izdajnička ideja da je bolje pomoći Đukanoviću nego ga pobediti.

Može li crnogorska opozicija, takva kakva jeste, pobediti aktuelni režim?

- Nemam dilemu da opozicija u jednoj ili dve kolone sigurno pobeđuje DPS, a to je podjednako obaveza i političara i građana.
Jednom ste pomenuli model „žirafa“, šta je to?

- Mislim da bi Srbija trebalo da zamrzne imovinu crnogorskih tajkuna koji finansiraju i promovišu antisrpstvo u Crnoj Gori. Njihov model funkcionisanja je poznat kao „žirafa“, glava im je u Srbiji, a noge u Crnoj Gori.