Andrej Plenković, Hrvatska
Tanjug/AP
Andrej Plenković, Hrvatska

Tanjug/AP

Andrej Plenković, Hrvatska, Foto: Tanjug/AP

"Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obeležavanje jedne komemoracije i pokriva se uobičajenom profilaksom, `epidemiološkim razlozima`, ali kao, nije to njegova odluka. Nego čija je? Ministrova? Kakva sjajna difuzna membrana! Opna propušta samo ono što njemu godi", objavio je Milanović na svom Fejsbuk profilu, prenosi agencija Hina.

Naime, iz Kabineta predsednika danas su najavili da će Milanović s delegacijom odati počast žrtvama logora u Jasenovcu u četvrtak, 22. aprila u 11 sati, kao i to da još nisu dobili povratnu informaciju iz Vlade i Sabora na poziv poslat još u petak za zajedničko odavanje počasti žrtvama.

S druge strane, Plenković je najavio danas da će delegacija Vlade u Jasenovcu položiti venac u 9 sati, i ponovo odbacio mogućnost zajedničkog odavanja počasti s Milanovićem, rekavši kako "nema glumljenja".

Zoran Milanović

EPA-EFE/ANTONIO BAT

Zoran Milanović, Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

"Kaže nam majstor i da`nije (nisu) oni pokrenuo (li) životinjsku farmu`, `nisu pokrenuli uvrede` i da `nema prostora za glumu`", napisao je Milanović u objavi na Fejsbuku.

Premijeru zamera "očajno (ne)poznavanje i (ne)razumevanje duha hrvatskog jezika", ali i "intuitivnu sklonost samo njemu jasnim komitetsko-kosovskim metaforama i metonimijama (nismo mi POKRENULI uvrede; nismo mi POKRENULI životinjsku farmu)", zatim da slabo čita, a i to što čita, kaže, pogrešne čita.

"Plenković prvenstveno, da prostite - laže", poručuje predsednik.

Dodaje kako je do Plenkovićevog dolaska na čelo HDZ-a reći nekome da "laže" bilo rezervisano za "političke marginalce i seoske bukače", da je to bio govor ispod nivoa političkih prvaka, "govor sinova plićaka".