Stan
Alo! O. Konotar
Stan Milića Vukašinović

Alo! O. Konotar

Stan Milića Vukašinović, Foto: Alo! O. Konotar

U velikoj većini slučajeva podstanari su ti koji imaju problema sa svojim stanodavcima. U pravilu, pravno nezaštićeni, bez ugovora o najmu, njima su 'gazde' i tužitelji i sudije u bilo kakvom sporu. No, nije ovo jednostrana priča – neretko su i stanodavci ti koji prolaze muke sa ljudima kojima su uz naknadu prepustili stanovanje u svom objektu.

Pročitajte još:

Priča jedne Marije je pravi dokaz za to:

Onda mi je došao student, povratnik iz Švajcarske, koji je rekao da će tu živeti s cimerom. Došao je u oktobru i platio tri meseca unapred, do Božića, što je tada, govorim o početku 2000-ih, bila prava retkost. Baš uoči blagdana stigla sam u Zagreb, reda-radi prekontrolisati stvari, i nije bilo većih problema. Ipak su dva dečka bila u stanu, pa nisam mogla očekivati da će ga održavati 'tip-top'. Imali su moje poverenje, a kako mi je otac bio bolestan, to je bio dodatan razlog da ih ne obilazim skroz do leta kad su najavili odlazak. Računi su bili uredno podmireni, bio je to razlog više za poverenje.

Koliko sam imala poverenja govori i to da smo se preko telefona dogovorili, kad se budu iseljavali, da ostave ključeve u poštanskom sandučiću. No, kad sam došla, nakon njihovog izlaska, sve je bilo uništeno.

Iz kauča su virili 'federi', naslonjač je bio posve uništen, nije bilo tepiha, luster je bio razbijen, veš mašina izvan funkcije, a wc šolja zaštopana. Na pisaćem stolu je bilo ugravirano 'BBB', a i tepih je negde nestao! Kako su sve bile polovne stvari, nisam dramila, nekako sam razmišljala 'sama sam si kriva', a lekcija je bila – ne želim više studente.

Anabela Atijas, stan

Masanori Josida Alo

Anabela Atijas, stan, Foto: Masanori Josida Alo

Kako nisam bila u Zagrebu, a i zbog porodične situacije, nisam mogla biti previše izbirljiva u traženju novih podstanara. Došao je mladić u svojim 30-ima, imao je posao, i činilo mi se da ne može biti gore od ove dvojice. S njime takođe, na prvu, nije bilo problema, no nakon tri meseca stigao mi je poziv od predstavnika stanara.

Obavestio me je da je u neboderu izbio požar i da je krivac moj podstanar. Sve stvari koje su bile u stanu stavio je na kup i zapalio ih.

Srećom, vatrogasci su reagovali dovoljno brzo da nije bilo toliko štete koliko je moglo biti, iako je naš sprat i onaj iznad stradao. Nakon toga, više nisam imala snage za iznajmljivanje. Stan sam prodala, ispod cene, ali sam se rešila velike brige.

Komentari (1)

Сараџогла

18.10.2018 07:40

У паметним државама порез за изнајмљивања стана је 8 - 10% од висине кирије а код нас 20%!И нико не пријављује станаре јер од 100 евра мораш држави да даш 20 евра?А теби 80 евра остаје што није никаква корист.Мој другар вели да без бриге чека ако га неко пријави што има станара јер од 100 евра иде на 150 евра па ко воли нека изволи.ПС.Ел знате што СНС није добила наклоност ни 25% гласача на задњим београдским изборима?Дођите у моје београдско село да вам покажемо висину пореза?